Republika Srpska najmanje zadužena zemlja u regionu

„Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu“, kazala je optimistična ministarka finansija Republike Srpske.

– Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove,ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022-oj godini.

Vidovićeva je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 milijardi КM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

„Sve to će biti urađeno i građani ne treba da brinu. Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 miliona КM, što direktno iz budžeta, što iz Кompenzacionog fonda i putem Garantnog programa. Takođe, nastojaćemo da pomognemo u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima koji nude povoljne kredite za privredu“, rekla je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je rekla da se na prijedlog resornog ministarstva od početka ove godine smanjuju ili ukidaju određena neporeska davanja i takse, zbog čega će u budžetu biti manje 10 miliona КM.

„Taj novac će se, naravno, preliti u džepove privrednika i građana što nam je i bio cilj. Takođe, nastavićemo sa smanjenjima nefiskalnih davanja i krajem godine, nakon odgovarajućih analiza, krenućemo u proces rasterećenja rada, odnosno smanjenja poreza i doprinosa uz ideju da uvedemo i porez na dividendu“, rekla je Vidovićeva.

Tvrdeći da Republika Srpska ne može prihvatiti uslove MMF-a za novi kredit BiH u iznosu 1,5 milijardi, ona je kazala da je Republika Srpska našla izvore potencijalnog zaduživanja.

Ona je navela da Republika Srpska ove godine planira da se zaduži 845 miliona КM, ali da istovremeno vraća 576 miliona.

„To znači da je naše neto zaduženje oko 270 miliona“, navela je Vidovićeva, dodajući da nisu tačne tvrdnje da je RS pred bankrotom.

„Srpska uopšte nije pred bankrotom i još je jedna od najmanje zaduženih zemalja u regionu“, kazala je Srni optimistična ministarka finansija Republike Srpske.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.