Milorad Dodik: Pasoše BiH nećemo dirati

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska donijeti odluku da sudije i tužioce bira Narodna skupština RS, odnosno da će uspostaviti svoj Visoki i tužilački savjet.

On je rekao da će poštovanje Daytona ostati prioritet, dodajući da postoje stvari na nivou države, koje ipak neće dirati.

“Sada bi bilo iluzorno ući u sferu pasoša, ali smo i to evidentirali kao problematično. Imovinu ćemo riješiti brzo. Kao i Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Takav savjet bit će uskoro uspostavljen u RS. Postojeći sa nivou BiH bit će proglašen kao nevažeći za sudstvo u RS”, kazao je Dodik za Radio RS.

On je kazao da “ne želi nikakvu BiH, sem dejtonske”.

“Sve vrijeme blefiraju i pokušavaju nešto da izmuvaju u vezi sa imovinom. Kada su izgubili živce, upregli su Ustavni sud BiH da odluči da šume i poljoprivredno zemljište nisu vlasništvo RS. A svi su svjesni da je to imovina entiteta”, izjavio je Dodik.

Prema njegovim riječima, RS će donijeti zakone koji će potvrditi da je ona “vlasnik imovine na svojoj teritoriji”.

“Mogu da najavljuju apelacije Ustavnom sudu, ali idemo ka tome da jednog dana regulišemo to pitanje i riješimo da odluke tog suda neće biti prihvaćene u RS. Šta drugo da radimo kada znamo da neće prestati da nas kinje sudom koji je obična prevara i koji više ne želimo u ovom formatu”, kazao je Dodik.

N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.