Srpska ne može prihvatiti uslove MMF-a za kredit

 – Ministar fonansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je danas da Srpska ne može prihvatiti aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ ukoliko bude ijedan zahtjev za prenos nadležnosti.

Vidovićeva je navela da za sada postoje tri takva zahtjeva i da tu ima stvari koje nisu u skladu sa zakonom koji vrijede u Srpskoj i BiH, ističući da Republika Srpska to neće moći da prihvati.

„Vrlo problematičan je zahtjev da Centralna banka BiH preuzme registar računa svih fizičkih lica iz Srpske. Mi smo taj registar sačinili prije dvije godine u APIF-u i nema nikakve potreba da to ide na Centralnu banku, koja nema ni zakonski osnov za to“, rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona smatra da je to prenos nadležnosti na koji Srpska ne može pristati.

Vidovićeva je kao problematičan navela zahtjev u vezi sa sertifikovanim potpisom.

Ona je podsjetila da je Srpska zakon o sertifikovanom potpisu usvojila prije nekoliko godina i da on još nije zaživio jer se nastoji da bude donesen na nivou BiH, dodajući da je to, takođe, prenos nadležnosti.

Treća primjedba Srpske odnosi se na osnivanje fonda za finansijsku stabilnost, što je stari zahtjev MMF-a, koji bi trebalo da djeluje u okviru Agencije za osiguranje depozita na nivou BiH.

„Srpska nije zadovoljna radom tih agencija i upravljanjem sredstvima jer tu nemamo nikakvu nadležnost“, istakla je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, predviđeno je da u početku taj fond finansiraju entiteti, a onda da banke izdvajaju određeni postotak.

„Nemamo ništa protiv toga da banke naprave fond i da ga koriste kada dođu u probleme, ali smo protiv toga da ga finansiraju entiteti, kada će im novac biti vraćen“, rekla je Vodvićeva i naglasila da Agencija za osiguranje depozita nema zakonsku nadležnost za taj fond..

Ona je navela da se Fiskalni savjet nije usaglasio o pismu namjere, te da su primjedbe imali i Srpska, Federacija BiH te Centralna banka BiH.

Vidovićeva je rekla da je najviše primjedbi bilo iz Srpske, od kojih je pet uvaženo.

„S obzirom da nije bio moguć dogovor, nova sjednica Fiskalnog savjeta je zakazana za petak, 11. decembar, a u međevremenu ćemo dalje razgovarati i usaglašavati stavove“, navela je Vidovićeva.

(Srna) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.