Krsna slava Stefana Nemanje i njegovih potomaka: Kako je Arhangel Mihailo kaznio cara Dušana na dan svečara

Arhangel Mihailo ustanovljen je kao praznik u vreme pape Silvestera i patrijarha aleksandrijskog Aleksandra (oko 313. godine).

Izabran je novembar jer se smatralo da je Bog stvarao svet na ovaj dan u martu, a kako ima devet činova anđeoskih, počasni deveti mesec od marta do novembra posvećen je najvažnijem anđelu – Mihailu.

Arhanđel Mihailo je prvi među anđelima i vojvoda anđeoske nebeske vojske. Možda nije slučajno što je rodonačelnik vladarske dinastije Nemanjića i tvorac moćne srpske države u srednjem veku, izabrao baš ovu krsnu slavu.

Kada je đ a v o otpao od Boga i sa sobom povukao jedan deo anđela, prvi mu se uspešno usprotivio arhangel Mihailo. Sabrao je preostale anđele, organizovao ih na principu jednomislija, jednodušnosti, ljubavi, kao i na apsolutnoj poslušnosti nižih činova prema višim i svetoj volji Božjoj kao konačnom i bezgrešnom. Tako je Bog pobedio Lucifera i prognao iz nebeskog savršenstva među ljudski, grešni svet.

Veruje se da jedino arhangel Mihailo može da promeni volju Svetog Save. Ne pravi nikakve razlike među ljudima ako se ogreše, bilo da su siromasi ili carevi. Tako je, po kazivanju naroda, jednom kaznio samog cara Dušana Silnog:

Leutar.net Krsna slava Stefana Nemanje i njegovih potomaka: Kako je Arhangel Mihailo kaznio cara Dušana na dan svečara

“Car Dušan Silni slavio je krsnu slavu Aranđelovdan, a svetac mu nevidljiv za sve stajao na desnom ramenu i sve nadgledao. Car svakog gosta dočekivao i stojeći služio. Međutim, jednom, što od umora a što od zaborava, prevari se i sede za trpezu. Sveti Mihailo prasnu, udari cara krilom po obrazu i ljutito odlete. Car je Mihaila jedva umilostivio višemesečnim molitvama.”

I do danas je ostalo verovanje da Arhangel Mihailo sedi na nebesima, gleda na svet i kad hoće silazi među narod da izgrdi nevernike i pomogne nevoljnicima.

Prilagođeno za potrebe magazina Opanak: Običajnik kod Srba sa narodnim kalendarom za 1998. godinu, Beograd, 1997.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.