Britanski humor – crn, samoironičan i blizak nama

Zašto je riječ „tupadžija” toliko smiješna i kada je čujemo pedeseti put? I nije, osim ako ne izlazi iz usta umišljenog japija iz radničke četvrti Londona, „samostalnog trgovca” Dereka Trotera.

Čak i u sadašnjim, ko zna kojim po redu, reprizama „Mućki” na TV Avala, gledaoci se od srca smiju dogodovštinama braće iz Pekama koji na pijaci „valjaju” ukradenu robu. Nije riječ samo o sitkomu o Rodniju i Delboju, već i o svim ostalim ostrvskim serijama koje su snimane prije više decenija, ali koje se u Srbiji i danas rado gledaju: „Crna guja”, „Mister Bin”, „Alo, alo” i „Montipajtonovci”.

U čemu je trik? Postoji li nešto univerzalno u britanskom humoru ili je on posebno blizak Srbima?

– Riječ je o specifičnoj egocentričnoj naciji i kulturi koja ima snažnu TV produkciju – objašnjava dr Aleksandar S. Janković, dramaturg i docent na Fakultetu dramskih umjetnosti.

– Englezi imaju sklonost ka apsurdnom humoru. To je ironični ili sprdački diskurs sa radničkom klasom kao u seriji „Mućke”. „Mister Bin” je malo pipavija varijanta politički nekorektnog humora zbog retardiranog heroja, dok je „Crna guja”, pogotovu sezona iz Prvog svjetskog rata, sveobjašnjavajuća.

Janković dodaje da „Srbija nikad nije umjela da prepozna klasičan humor nego je uvijek težila nekim začudnim stilizacijama i stilskim figurama, ironiji i sarkazmu”.

– Britanski i srpski smisao za humor se poklapaju i preklapaju, dok Hrvati i Slovenci, na primjer, nemaju tu vrstu prepoznavanja.

Humor izazivaju manji ljudski nedostaci pa je zato lako smijati se neobrazovanom pijačaru Delboju koji misli da govori francuski. Ismijte ozbiljne stvari, igrajte se riječima, poigravajte se stereotipima i eto komike! Parodija crno-bijelog engleskog patriotizma u seriji „Alo, alo” i demistifikacija tamošnje istorije u „Crnoj guji” takođe su dobro prolazile kod publike.

– To je jednostavno vrhunski humor, primjećuje urednik filmskog i serijskog programa na nekadašnjoj TV B92  Aleksandar Kostić.

On kaže da u Srbiji bolje prolaze britanski od američkih sitkoma.

– Dok Amerikanci jako vode računa o priči, Englezi su posvećeni likovima i zato lako dolazi do identifikacije gledalaca sa karakterima.

Ipak, Kostić kaže da ni Bi-Bi-Si ne radi kao nekad i da zato ne vjeruje da bi se savremeni britanski sitkom tako dobro primio kao nekadašnji.

– HRT je puštao seriju sa Bojsi i Marlin, likovima iz „Mućki”, ali ne mislim da bi to ovdje prošlo jako dobro.

Međutim, Dragan Jeličić, urednik filmskog i serijskog programa na TV Pink, ne vjeruje ni da su sve pomenute serije sa Ostrva toliko popularne u Srbiji.

– „Mućke” i „Alo, alo” su suptilniji humor sa samoironijom, pa zato ne vjerujem da u cijeloj Srbiji postižu visoku gledanost. Možda je to prije utisak o njima nego stvarni rejting – kaže Jeličić.

On ipak dodaje da „Mister Bin” i „Crna guja” jesu vrlo popularni jer je tu riječ o crnom humoru koji „nam leži”.

– Roan Etkinson, koji gluma mister Bina, najpopularniji je komičar na svijetu, sa izvrsnom mimikom, a nama je to poznato i blisko. Sjetimo se da je Čkalja bio poznat upravo po humoru gestikulacije.

J. Stevanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.