Kolik osut ešk eautor skegr eške?

– Istražujemo: Ko i kako „sačinjava“ udžbenike za osnovne škole u RS?

– Petar Đaković autor 207 udžbenika!!!

– Republika Srpska nikada nije dobila Zakon o udžbenicima

– Zavod za udžbenike i nastavna sredstva krije podatke o honorarima

– Kovačević: Možete zamisliti na šta liče udžbenici kojih tuce pišu isti autori

Odbornike i načelnika opštine biraju stanovnici opštine na opštim izborima. Priču Pile ruskog književnika Korneja Čukovskog napisao je Ljubomir Kljakić. Marihuana je duvan, voćarstvo je grana privrede, a desetice mogu biti neparne. Jermenija se nalazi u Južnoj Aziji, Bahrein ima 620.000 stanovnika, a glavni grad Kazahstana je Alma Ata. Nisuma lea pri lov ešale.

Ovo su samo neke među mnogim grešaka koje se pojavljuju u udžbenicima za osnovne škole u Republici Srpskoj i na koje niko – ni autori, ni recenzenti, ni izdavač – ne obraćaju pažnju. CAPITAL otkriva ko je kriv za loše udžbenike, koliko se para daje autorima i recenzentima i zašto Republika Srpska i dalje nema Zakon o udžbenicima. Istraživanje CAPITAL-a pokazaće da pojedini autori i bukvalno imaju monopol na pisanje udžbenika koji su prepuni grešaka i koji predstavljaju loš temelj obrazovanja u RS.

Greška do greške

Prije tri godine nastavnik geografije bilećke osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ Dejan Vujović ukazao je na katastrofalne greške u udžbeniku geografije za osmi razred osnovnih škola. On je tada istakao da su u ovom udžbeniku pogrešno navedene površine nekih država, njihova klima i gustina naseljenosti.

U istom udžbeniku je stajalo da Bahrein ima 620.000 stanovnika (iako ih ima duplo više), da Indija ima 926 miliona stanovnika (iako ih ima 1,25 milijardi), da je glavni grad Kazahstana Alma Ata (iako je Astana i to od 1997. godine), da se Jermenija nalazi u južnoj Aziji (iako se nalazi u jugozapadnoj) i da ima 787.000 stanovnika (iako ima 3,7 miliona).

– Pojedine brojke su ispravljene, ali grešaka je i dalje mnogo. Zbog toga uglavnom i predajem prema nekim starim sistemima, jer djecu te greške zbunjuju. Udžbenici geografije za šesti i sedmi razred i nisu toliko loši, ali je udžbenik za osmi razred katastrofalan – istakao je Vujović za CAPITAL.

U istoj godini otkrivena je još jedna skandalozna greška i to u udžbeniku Prirode i društva za četvrti razred osnovnih škola. Na 47. stranici ovog udžbenika opojna droga marihuana predstavljena je kao industrijska biljka duvan!

U istom udžbeniku, na 42. stranici, stoji i da je „voćarstvo grana privrede“, iako je svima jasno da je voćarstvo grana poljoprivrede.

Osnovi informatike za šesti, sedmi, osmi i deveti razred osnovnih škola prepuni su slovnih grešaka, netačnih prevoda i pogrešno postavljenih zadataka. (Ujedno je izraz osnovi kroatizam; jedini ispravan oblik u srpskom jeziku je osnove.)

U udžbeniku Prirode i društva za drugi razred osnovnih škola stoji da se odbornici i načelnik opštine biraju na opštim izborima (umjesto na lokalnim), kao i pitanje koje počinje sa „ko sačinjava“ (umjesto jedinog ispravnog oblika „ko čini“).

Pjesmice kojima se opisuju lekcije često su nepotpune i „isparcelisane“, navodnici nisu pravilno otvoreni i zatvoreni, upotrebljavaju se pogrešni izrazi („spašava“ umjesto „spasava“), nepravilna je distribucija zareza, a posebnu poteškoću predstavljaju zadaci poput onoga u kojem se traže da učenici objasne izraz „nisuma lea pri lov ešale“.

U udžbeniku matematike za treći razred navodi se da postoje „neparne desetice“, iako su sve desetice parne, pa čak i one koje počinju neparnom cifrom (10, 30, 50, 70).

U dodatku Čitanki za drugi razred osnovne škole stoji da je priču Pile napisao Ljubomir Kljakić. Kljakić je zapravo prevodilac koji je preveo istoimenu priču ruskog književnika Korneja Čukovskog. Predgovor zbirci zadataka iz matematike za eksterno vrednovanje učeničkih postignuća na kraju devetog razreda osnovne škole počinje ovako: Drage učenice i dragi učeniče (umjesto jednostavna sintagme dragi učenici; nejasno je takođe, zašto autori zbirke učenice navode u množini, a učenike u jednini).

Za autore čitanki i nastavnih listova uspavani cvijet je primjer epiteta (iako je riječ o personifikaciji), a zlatni snovi su takođe primjer epiteta (a ne metafore). Za zaštitu od bolesti posebno je važno voće i povrće, pišu autori Prirode i društva za treći razred, a pritom zaboravljaju da ova rečenice ispravo glasi jedino ovako: Za zaštitu od bolesti posebno SU VAŽNI voće i povrće. Autori udžbenika ne poznaju razlike između svršenog i nesvršenog glagolskog vida.

Učenje pridjeva u trećem razredu počinje konstatacijama da sintagma šuma šumi predstavlja osobinu predmeta (umjesto šušteće šume), a isto se navodi i za miris dunje. Autori navode da je osobina i potok žubori (pravilno je samo i jedino žuboravi potok). Vodozemci su žabe i neke druge životinje, a pjesma Dom Mire Alečković ima samo dvije strofe.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva kažu da je takvo prenošenje pjesme „sasvim u redu, jer se radi o udžbeniku Prirode i društva u kojem su ti stihovi iskorišteni u svrhu uklapanja u sadržaj lekcije“.

Ministarsko ignorisanje

Grešaka je, naravno, mnogo više, a ove koje smo nabrojali samo su ilustracija koja pokazuje da se udžbenici pišu suviše lako i da je „filter“ kroz koji prolaze previše „mekan“.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS nisu željeli da odgovore na pitanja CAPITAL-a, iako su se ona na stolu resornog ministra Daneta Maleševića nalazila gotovo mjesec dana.

Umjesto Maleševića iz prošlosti progovora njegov prethodnik, Anton Kasipović, koji je prije sedam godina isticao da su udžbenici loši i da u njima ima grešaka. Kasipović je tada predlagao donošenje Zakona o udžbenicima.

U određenim udžbenicima ima grešaka, prije svega zbog nedovoljnog lektorskog i recenzentskog rada na samom rukopisu udžbenika. Zakonom o udžbenicima biće pooštrena kontrola u pripremi, kao i u praćenju upotrebe udžbenika, te rezultatima njegovog korištenja u obrazovno-vaspitnom radu. Do sada su stručnu ocjenu udžbenika davala dva recenzenta, a ovim zakonom je predviđeno da budu tri recenzenta – isticao je prije nekoliko godina Kasipović.

Резултат слика за Miloš Kovačević profesor

Lingvista i univerzitetski profesor Miloš Kovačević autor je udžbenika za srpski jezik i kulturu izražavanja za peti razred osnovnih škola. Kovačević za CAPITAL kaže da je najčešći razlog ovolikog broja grešaka u udžbenicima jezička i pravopisna nesigurnost autora.

Zato je neophodno da, mimo udžbenika za jezik i književnost, svaki udžbenik dobije i jezičkog recenzenta. Bez odobrenja jezičkog recenzenta, udžbenik ne bi smio ići u štampu. Dakle, mora se zakonski predvidjeti da jedan od recenzenata bude lingvista. Udžbenici su nam totalno nepismeni, oni zapravo zbunjuju učenike, ono što nauče iz srpskog, sve se poništi nepismenošću iz drugih udžbenike – kazao je Kovačević.

NASTAVAK na sledećem linku.

Izvor: Capital.ba/Goran Dakić

Tekst je proizveden u okviru medijskog pool-a Mreže ACCOUNT (Antikorupcijska mreža organizacija civilnog društva)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.