Lista političara milionera sve duža, dok narod od svoje zarade najviše troši na hranu

Lista bogataša političara u Republici Srpskoj sve je veća. Na drugu stranu potrošačka korpa pokazuje koliko je „običan narod“ sve siromašniji.

Prema imovinskim kartonima dostavljenim Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH) na početku ovog mandata, na listi političara milionera nalaze se narodni poslanici ali i ministri.

Prema napisima iz medija poslanik DEMOS-a iz Zvornika u Narodnoj skupštini Siniša Mijatović je prijavio imovinu od 1.060.000 KM, od čega dva stana u BiH i Srbiji koštaju 250.000 KM, kuća u BiH 300.000 KM, poslovni prostor 120.000 KM, Audi 60.000 KM, dok na bankovnom računu drži 300.000 KM.

Poslanik SDS-a iz Dervente Pero Đurić ima imovinu od čak 17,7 miliona KM. Naime, u njegovom je vlasništvu „Drvopromet Đurić“ koja je procijenjena na više od 15 miliona KM, a ima još osam stanova koji koštaju preko pola miliona KM. Na drugu stranu naveo je da je dužan 5,2 miliona KM

Potpredsjednik Narodne skupštine Petko Rankić posjeduje imovinu od 1,2 miliona KM, plus dvije firme u Bratuncu koje se vode na njegovoj supruzi vrijedne više od 6,4 miliona KM.

Narodni poslanik Vlado Đajić, procijenio je svoju imovinu na 1,3 miliona KM

Zoran Stevanović, poslanik SNSD u NSRS i bivši gradonačelnik Zvornika procijenio je imovinu na više od 2,6 miliona KM, od čega dva poslovna prostora vrijede više od milion maraka.

Jedan od najbogatijih političara u Republici Srpskoj svakako je sadašnji ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović. Ovoga puta je u kartonu prijavio da mu nepokretna i pokretna imovina vrijedi 4,7 miliona KM.

Slavenko Ristić, poslanik SNSD u NSRS, posjeduje imovinu vrijednu preko 57 miliona KM. Najvrijednija mu je firma Balkan global d.o.o. Bijeljina koja posluje u BiH, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Švajcarskoj, procijenjena na 55.195.000 KM

Poslanik SDS iz Banja Luke Milan Radović je prijavio imovinu vrijednu 11.612.467. KM

Ministar u Vladi RS, Petar Đokić, zajedno sa sinom, ima imovinu koja prelazi milion KM

Za razliku od političara, narodu nije baš lako.

Naime, prema podacima Saveza sindikata, sindikalna potrošačka korpa za mjesec maj 2023. godine iznosi 2.456,85 KM a prosječna plata je pokriva sa 52 %.

Podsjetimo, sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj najviše novca troše na prehranu 1.107 KM, zatim za stanovanje i komunalne usluge 613 KM, za prevoz 225 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 132 KM. Nabavka obuće i odjeće u maju mjesecu koštala je 185 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u mjesecu maju 2023. godine iznosi 1.280 KM i veća je za 15 KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u aprilu mjesecu 2023. godine.

Najveća prosječna plata u Republici Srpskoj u maju mjesecu 2023. godine isplaćena je u oblasti vađenja ruda i kamena i iznosi 1.737 KM, a najnižu prosječnu isplaćenu platu dobili su radnici u građevinarstvu u iznosu od 943 KM. Niske prosječne plate u maju mjesecu 2023. godine primili su radnici zaposleni u oblasti saobraćaja i skladištenja 975 KM, te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.028 KM.

Izvor: Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.