Penzioneri koji dobacuju radnicima su postali kulturološki fenomen i dobili svoje ime

Sigurno ste ih viđali svuda po gradu, pognuti, sive kose i i zalijepljeni za ogradu nekog gradilišta. Za najstarije sugrađane, koji svoje slobodno vrijeme provode dijeleći savjete radnicima, italijani su im smislili ime koje je ušlo u rječnik.

Pojavila se zanimljiva priča na tviteru da su penzioneri u Italiji koji posmatraju radove dobili zvanično ime u italijanskom rječniku pa smo riješili malo to da istražimo. Umarelli su pojava koja je po “čizmi” širom rasprostranjena. Ruke iza leđa, fokusiran pogled i kritike na račun radnika su njihova omiljena kombinacija.

Ponekad su sami, često ih je više ali šta god da se gradi ili popravlja budite sigurni da će biti prisutni. Radnicima često smeta njihovo nestručno dobacivanje pa im nerijetko odbruse bezobrazno.

Vjerovali ili ne, ali ovi penzioneri su postali pravi kulturološki fenomen. U Bolonji, i okolnim gradovima, sve češće stavljaju prozore na ograde kako bi ovi samoinicijativni nadzornici mogli da prate radove. Na nekim mjestima im izvršitelji radova daju honorare da posmatraju gradilište, ukoliko nema čuvara.

Umarelli nemaju naziv kod nas ali su itekako prisutni. Gdje god i šta god da se radi, uvijek se nađe neki djed koji dijeli savjete radnicima, obično jako loše. Da li je to nagib pod kojim buši hiltijem, ili način na koji drži malj, penzioneru će zasmetati makar neki potez radnika i nerijetko će ga iskritikovati i objasniti mu kako se to radi.

Sigurno znamo nekoga ko je Umarell, komšija, djeda, poznanik ko god da je sigurno mu niko nije dao nagradu. U Bolonji je ustanovljena jedna koja se zove “Umarell godine”. Napravljena je takođe i aplikacija koja dokonim umarellima daje spisak aktivnih gradilišta gdje mogu da posmatraju i kritikuju. Pored aplikacije dobili su i svoj trg, a možete nabaviti i figuricu koja će da vas kritički “posmatra” dok radite.

Dok je društvu njihova pojava izuzetno zanimljiva, radnicima kojima su ove kritike upućene često i smetaju Umarelli koji samo žele da se u poznim danima osjećaju korisno.

Izvor: CDM

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.