Poplave u BiH- vanredno u Palama, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Konjicu, Blagaju… FOTO

Obilne padavine u mnogim opštinama u Republici Srpskoj od jutros stvaraju probleme. Vanredna situacija proglašena je u Palama i trnovu, poplave na području Istočnog Sarajeva ugrožavaju domaćinstva i saobraćajnice, a ugroženi su objekti i most na rijeci Željeznici u opštini Istočna Ilidža.

Obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine, a naročito je kritična situacija na rijeci Željeznici, saopšteno je danas iz Voda Srpske.

Na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed poplava, potvrdio je načelnik ove lokalne zajednice Marinko Božović.

Leutar.net Poplave u BiH- vanredno u Palama, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Konjicu, Blagaju... FOTO

Krizni štab opštine Trnovo proglasio je jutros vanrednu situaciju zbog nezapamćenih poplava koje su usljed obilnih padavina zadesile ovu opštinu, izjavio je načelnik Trnova Dragomir Gagović.

U naselju Kula u opštini Istočna Ilidža poplavljene su saobraćajnice i domaćinstva.

Nadležni su uputili apel građanima koji žive u ulicama Kasindolski bataljon i Ravnogorska da ne izlaze iz svojih kuća bez prijeke potrebe.

Takođe, apelovano je na građana da se stave u službu pomoći nadležnim organima u slučaju potrebe.

Krizni štab opštine Istočna Ilidža izdao je preporuku da se zbog poplava na području ove lokalne zajednice djeca ne šalju u vrtiće i škole.

Ekipe Vatrogasne jedinice Grada Istočnog Sarajeva pomažu u ispumpavanju vode koja je ušla u stambene i poslovne objekte, a najugroženija su naselja Donji Kotorac, Kasindo i Mladičko polje.

Poplave su zahvatile u opštinu Trnovo, gdje su poplavljena domaćinstva i saobraćajnice.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović proglasio je vanrednu situaciju na području ove opštine nakon što su se u pojedinim dijelovima više naselja rijeke izlile pa bujice ugrožavaju imovinu građana i privrednih subjekata.

U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija otežano zbog aktiviranja klizišta i izlivanja vode na kolovovoze, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdvajaju magistrani put Sarajevo – Foča, gdje je saobraćaj potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko Igmana.

Obilne padavine izazvale su brojne probleme u opštini Foča, gdje trenutno nema struje, a voda iz gradskog vodovoda nije za piće zbog zamućenja, dok se u Miljevini izlila rijeka Bistrica, rečeno je Srni u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

U Konjicu kritično stanje, pojedina naselja odsječena od grada

Leutar.net Poplave u BiH- vanredno u Palama, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Konjicu, Blagaju... FOTO

Stanje u Konjicu i okolini je kritično. Kiša ne prestaje padati. Vodostaj rijeke konstantno raste, a pojedina naselja odsječena su od grada. Civilna zaštita i vatrogasci prave plan kako mještanima dostaviti hranu, vodu i ostale potrepštine.

Kako su ranije kazali za N1 iz Civilne zaštite, najkritičnije je u Jablanici i na Ilidži.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je jutros crveno upozorenje za obilne padavine, olujan vjetar kao i pojavu klizišta.

Izlila se rijeka Buna, Blagaj pod vodom (FOTO)

Leutar.net Poplave u BiH- vanredno u Palama, Trnovu, Istočnoj Ilidži, Konjicu, Blagaju... FOTO

Obilne padavine uzrokovale su brojne probleme i na području Hercegovine. Ekipa N1 nalazi se u Blagaju gdje se izlila Buna i poplavila objekte i ulice.

Voda je ušla u kuće i poslovne objekte, a bašte ugostiteljskih objekata koje se nalaze uz rijeku su potpuno potopljene.

Obilne padavine uzrokovale su probleme u većem dijelu BiH.

Iz BIHAMK-a saopštavaju da je zbog izljevanja vode na kolovoz i klizišta, obustavljen saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo. Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero. Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Stupa, Bačića, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar.

Iz mostarskog Vodovoda uputili su apel građanima da prokuhavaju vodu. Veći dio Kantona Sarajevo je bez električne energije, a pojedina naselja su odsječena. 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.