Helsinški odbor smatra neprihvatljivim Vučićeve navode o ”nestanku RS prije proljeća”!

Jučerašnja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će neko ‘’tražiti nestanak Republike Srpske pre proleća’’, i da to pada kao  veliki teret, na njega i Srbiju, predstavlja nastavak politike uvlačenja Republike Srpske i BiH u regionalne probleme, smatraju u Helsinškom odboru za ljudska prava Republike Srpske.

“Zabrinjavajuća je činjenica, da zvanični Beograd, ima veliku kontrolu političkih procesa u Republici Srpskoj, kako vlasti, tako i opozicije. To svakako nije dobro za građane Republike Srpske, koji su birali svoje političke predstavnike, da bi zastupali njihove interese, a ne interese neke druge strane. Izjava predsjednika Vučića, otvara pitanja, ko to vrši pritisak na Srbiju, da Republika Srpska nestane prije proljeća te, da li  postojanje  i opstanak  Republike Srpske, zavisi samo od političke volje Aleksandra Vučića.” – navode iz Helsinškog odbora za ljudska prava RS.

U Helsinškom odboru dalje smatraju da je poražavajuća i potpuno neprihvatljiva praksa iz proteklih godina, da se politički lideri iz Republike Srpske, vlast i opozicija, utrkuju u dodvoravanju vlastima u Beogradu, zapostavljajući stvarne političke i životne interese građana Republike Srpske.

“Činjenica je da neki politički lideri iz Republike Srpske imaju ogromno bogatstvo i razvijene poslove u Srbiji, a neki i državljanstvo. Nasuprot tome, najveći broj građana Republike Srpske, jedva sastavlja kraj sa krajem za svakodnevno preživljavanje, i izvan Republike Srpske i BiH nemaju imovinu, niti rezervnu domovinu. ” – navodi se u Saopštenju.

Iz ove organizacije upozoravaju da nikada ne trebamo zaboraviti, da je neodgovorna i manipulatorska politika zvaničnog Beograda, u velikoj mjeri odgovorna za egzodus Srba iz Hrvatske.

“Zbog toga, pozivamo političke lidere i institucije u Republici Srpskoj, da otvore politički dijalog unutar BiH, u interesu građana Republike Srpske i svih u Bosni i Hercegovini.  Otvoreni politički dijalog  u BiH je proces koji nema alternativu. Svaki zastoj institucionalnog političkog dijaloga, usporava ekonomski i demokratski razvoj društva, te narušava stabilnost , mir i dobrobit građana .Regionalna saradnja, prije svega sa našim susjedima je izuzetno važna, ali ta saradnja treba da bude na principima  ravnopravnosti i zajedničkih interesa.” – apeluju iz Helsinškog odbora na političke lidere iz BiH i Srbije.

Izvor: BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.