STUDENAC

Studenac je svojevremeno bio carstvo profesora Bokića. Pored Trebišnjice i izvora pitke vode, profesor je nalazio svoj mir poslije napornih časova provedenih sa đacima.

Čamcem „Zoslen“ doveslao bi se, skoro svaki dan, u taj raj ovozemaljski. Nije dozvoljavao da se prirodne ljepote skrnave, samo je održavao već postojeće stanje.

Bili smo u završnom razredu Gimnazije kada me je zapitao da, sa grupom mojih drugova, dođem na Studenac da mu pomognemo da pobusa jedno ogoljelo parče zemlje. Rado smo se odazvali pozivu i sljedeće nedjelje prionuli na posao. Trebalo je na traljama nositi buseve trave sa zemljom nekih stotinu metara daljine…

Radili smo cijelo jutro i prilično se umorili. Nismo ni primijetili da profesor sprema pasulj za ručak. Završili smo posao taman kada je ručak bio gotov. U ambijentu cvrkuta ptica, žubora Trebišnjice i uvaženih profesora Rajka i Velje Kovačevića, nismo mogli zamisliti ljepši ugođaj za ručak. Još kada je profesor donio rashlađenu dimižanu vina… „rahatluku nigdje kraja…“ Čuveni bas Veljko Petković zavodi pjesmu:

„Pjesme smo pjevali stare,

Vino je dobro bilo.

A ja sam moja dušo,

Za tobom tužio… „,

a mi popijevamo. Pjesma se pjeva, pasulj se krčmi, vino se toči. Profesor Kovačević, ljubitelj dobre kapljice, vidi da je đavo odnio šalu, da u pletenci ne osta mnogo vina, naređuje profesoru Rajku:

– Slušaj Rajko, naređujem ti da više djeci ne točiš vina! To su djeca, opiće se!

Piše: Milenko Bukvić / Priče iz Ercegovine

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.