Prirodne metode kojima su se svi Hercegovci barem jednom liječili

Za stomačne tegobe bi se pravio čaj od kore šipka. Naravno kod kašlja i gripe neizostavno je bilo utrljavanje kozjeg loja ili svinjske masti na prsa ili leđa. Bol u ušima se rješavala sipanjem ulja u uši.

Hercegovci su oduvijek poznati kao inovativni ljudi, a alternativne metode liječenja nisu im strane. Oduvijek su se razni prirodni preparati u Hercegovini koristili za liječenje raznih bolesti.

Lijek za sve – rakija Ultimativni lijek na prvom mjestu je svakako rakija. Rakija se koristi najprije kao sredstvo za dezinfekciju rana. Kada posiječete nožem prst ili kada padnete i dobijete otvorenu ranu prvo vam se savjetuje da na ranu stavite rakije, kako se rana ne bi zatrovala. –

Rakijave obloge koriste se za skidanje temperature, a rakija hladi kožu, pa dobro djeluje i na otekline. Osim toga, kada imate zubobolju preporučuje se mućkanje rakije u ustima. Rakiju mnogi koriste i za probavne smetnje, kao i za masažu upaljenih područja. Pored rakije, svakako se koriste i razni drugi likeri za zdravstvene tegobe. Npr. kod bolova u stomaku preporučuje se pijenje jedne čašice orahovca.

Ništa bez raštike

Kraljica raštika se preporučuje za konzumaciju zbog svojih zdravstvenih prednosti. S obzirom na bogata svojstva, raštika je navodno dobra u prevenciji raka.

Leutar.net Prirodne metode kojima su se svi Hercegovci barem jednom liječili

Međutim raštiku, koriste mnogi kao obloge kako bi ublažili bol u kostima ili zglobovima. Kombiniraju je sa svinjskom masti, kako bi smanjili opekline. Samo namaži masti na to Svinjska mast također se često koristi za liječenje u Hercegovini. Domaćice se zaklinju da je svinjska mast dobra pomoć protiv crvenila kože, bolova u zglobovima. Ne čudi što se mast stavljala na sve moguće rane. Naime, znanstvenici su dokazali da neslana svinjska mast pomaže i protiv hemeroida.

Neslana svinjska mast se najčešće koristila kao lijek protiv kašlja. Majke bi svojoj djeci često utrljavale masti na prsa, kako bi kašalj što prije prošao. Za kašalj se također ukuhavao šećer s mlijekom. Svinjska mast je navodno dobar lijek i za upaljene jajnike.

Sirće za znojenje

Sirće je svakako jedno od sredstava koje se koristilo za dezinfekciju i zacjeljivanje rana. Osim toga, sirće je djelotvorano za krvožilni sustav, te za zdravlje kostiju i zglobova. Preporučuje se njegovo korištenje kao lijek protiv pretjeranog znojenja.

Naime, jedna čašica sirćeta navodno će spriječiti pretjerano znojenje. Sirće djeluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Njime možete prebrisati pazuhe i stopala kako bi spriječili pretjerano znojenje i neugodne mirise.

Kozji loj na prsa

Leutar.net Prirodne metode kojima su se svi Hercegovci barem jednom liječili

Osim navedenih preparata, sva djeca su barem jednom imala ploške krumpire na nogama jer “izvlače vatru”, a kod bolova u stomaku bi često savjet bio “skupi se, pa će te proći”. Inhaliranje (parenje) je bio jedan od oblika samoliječenja, a za stomačne tegobe bi se pravio čaj od kore šipka. Naravno kod kašlja i gripe neizostavno je bilo utrljavanje kozjeg loja na prsa ili leđa. Bol u ušima se rješavala sipanjem ulja u uši. Ultimativni lijek za prevenciju svih bolesti je svakako konzumacija bijelog luka, koji se smatra prirodnim antibiotikom.  

Leutar.net Prirodne metode kojima su se svi Hercegovci barem jednom liječili

Izvor: Bljesak

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.