Bilećka prošlost – praznici i gange

Vjerske svečanosti, narodni i državni praznici obilježavani su u veoma veselom raspoloženju. Tim povodom u centru Bileće, na Obilića vijencu, igralo se narodno kolo skoro cijeli dan. Bili su to praznici za oči i dušu. Sve je blistalo od ljepote, narodne nošnje i mladosti. Tu su se rađala mnoga prijateljstva, mnogi su se momci i djevojke zagledali, zaljubljivali a kasnije i uzimali.

Pjevalo se po grupama pa su jedni druge gangom natpjevavali. Ganga je napjev, jedan od načina na koji se u Hercegovini pjevaju izvorne narodne pjesme, tako da tu jedan pjevač vodi, a ostali prodornim glasovima prate i podržavaju pjesmu.

Tako bi kolo započinjalo pjesmom:

Kreni, kolo, kreni bolje,
Joj, milo janje moje…
Oj đevojko, moja duše,
kreni ovce niz Miruše.

Kreni ovce, kreni koze,
nek miruške jedu loze.
Okreni ih Milobodu,
neka piju živu vodu.

Koze će nam mirovati,
mi ćemo se milovati.

Nije bilo mješovitog pjevanja. Muškarci su pjevali svoje pjesme, a djevojke svoje, pa su tako jedni druge natpjevavali:

Ženiću te, moje milo zlato,
ti si meni bogom dato.

Moj dragane, lijep si u struku,
da ti nije od pameti kuku.

Mala moja, svadba ti se sprema,
mene tamo ni u pleću nema.

Moj dragane, šta je bilo tebi,
prevari me, a ja tebe ne bi’.

Kažu, kad je neki stranac prvi put prisustvovao ovim svečanostima, nije mu bilo jasno šta znači ovo nadvikivanje kod gange.

Kada su mu objasnili način izražavanja osjećanja ovakvim pjevanjem, on je odgovorio da mu se čini da ovdje jedan pjeva, a deset njih mu se rugaju.

Oni koji ne razumiju ljepotu ganganja gangu su doživili kao neugodnost pa je tako ostala priča da su jedne prilike neki momci svratili na motel.

Vidikovac iz drva, odložili sjekire i kosijere, a Vidikovac pun stranaca.Naručili pivu i u neko doba počeli gangati i svi su se prisutni razbježali.Pričalo se kasnije da je u nekim novinama u Francuskoj izašao članak u kome je pisalo kako su se kod Bileće pojavi divlji ljudi puštaju neartikulisane krike i nose hladna kučerasta oružja.

Za vrijeme Austrije jedan muzičar je pokušao da zapiše gangu, ali mu se pero polomilo.

Kada smo jednom prilikom u novoj sarajevskoj željezničkoj stanici zapodjenuli gangu, narod se oko nas brzo sjatio misleći da se nekakvo zlo dogodilo.

Vojislav Gnjato; Bileća Vijesti ONLINE

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.