Čuvajte se taštine loših đaka

Dobri đaci bude našu taštinu, od prvog razreda u sebi se zaklinjemo da ćemo biti bolji od njih kad porastemo. Kad odrastemo, trudimo se da obesmislimo rad dobrih đaka i da im pokažemo kako i neradom sa njima možemo biti u istoj ravni. Kako nisu neophodna znanja i kako je nekad dovoljno imati samo uvjerenje.

Među onima koji su nekada bili loši đaci mnogo je onih koji bi se bavili jezikom, istorijom, politikom itd. Dakle, nečim što po njima ne iziskuje mnogo matematike. A ja, kao student jezika, ipak i vjerujem da je matematika negdje osnova svega. Pa i humaniore.

Matematički gledano, kolika je šansa da se neko ko je išao u osnovnu školu 8 godina, u srednju 4 i, recimo, nijedan dan na fakultet a pri tom i dalje spojeno piše „nedamo“ i „nebiˮ ozbiljno razumije u jezičke (Srbski je patriotskiJe od srpski), istorijske, političke itd. procese? Koliko je matematički moguće mu u toku iščitavanja literature bar slučajno nije zapala za oko odvojena negacija glagola? Ne muči me jezički snobozam, ali mislim da je na opisane ljude nepotrebno rasipati energiju.

A onda se oni pozovu na nebitnost pismenosti i neku vrstu jezičkog anarhizma. Prema riječima O. Daviča: „Anarhizam je početak individualnog terora.ˮ Zašto trpjeti bilo koji vid terora?

A onda se pomenuti dosjete da kažu: intelektualna elita nam ne treba, gunjac i opanak stvorio je Srbiju.

Prelazeći Albaniju Nušić je zapisao kako će doći vrijeme kada će babe po selima u Srbiji biti najučenije jer sve što valja a da je učeno izginu u ratu. I zaista se intelektualno potpuno ne oporavismo poslije 1918.

Da smo tada imali više uvjerenja, nego znanja, možda ne bismo, kako reče Nušić, najbolje među nama slali u prve redove. Da danas imamo više znanja, nego uvjerenja, tražili bismo ih u prvim redovima.

I dalje vjerujem u dobre đake, pismeno srpstvo, sa uvjerenjima iza kojih stoji znanje. Vjerujem u Branislava Nušića, Rastka Petrovića, Milutina Uskokovića, Milutina Bojića, Disa i ostale. Vjerujem da su nam u ovom vremenu bar za nijansu potrebniji od gunjca i opanka.

Vjerujem da oni čak i postoje. Ali ih nešto ubija. To je nekada bio rat, a sada taština loših đaka koji više vjeruju u svoja površna uvjerenja, nego u rad onih koji bi jednog dana mogli biti bar nalik onoj eliti sa početka XX vijeka.

Čuvajte se taštine loših đaka koji još nisu razdvojili „nedamoˮ i „nebiˮ a stoje u prvim redovima… Jer: „taština nad taštinama, sve je taštinaˮ. Kakva li je tek ona koja se ne ubija radom? Vjerujući bi rekli: i molitvama.

Slobodna Hercegovina

1 Komentar

  1. Rodica ima kćerku koja je u osnovnoj bila najbolji đak u razredu. Kad se na času nasmijala gluposti koju je odvalila učenica puuuuno slabija od nje nastavnica je ladno rekla „Nemoj da joj se smiješ ona će ti biti šefica kad porasteš“ i rekla je veliku istinu. Narod je u prosjeku glup i neobrazovan i bolje razumije sebi slične nego pametnije od sebe a to ima brojne posljedice. Kad se još doda rajinski mentalitet onda dobijemo ono što se zove Srpski narod ili preciznije Jugosloveni bez Slovenije jer su to sve ista g…. .Autor griješi u jednom: rijetko kad kroz istoriju je bilo bolje pa ni u Srbiji prije WW1.Ne kažem da tada nije bilo više pravih intelektualaca jer i danas su aktuelni Nušić, Domanović,……Dis ali otkud onda http://www.6yka.com/novosti/vladislav-petkovic-dis-nasi-dani ? Pa jednostavno i tada kao i danas se pitao neki baja samo što je to onda bio Nikola Pašić zvani „štaćete dete voli slatko“ a danas je Dodik i AV. Većinu vremena u kraljevini Srbiji „najpametniji Srbin“ je bio neko nalik Kuzmanoviću a najpoznatiji ministar financija je bio Čedomilj Mijatović čija je Tegeltija blijeda kopija ali prošlo je više od vijeka pa su stvari legle na mjesto. Kočić je od svih vlasti proganjan , Nušić takođe a danas ih svi znaju za razliku od podrepaša koji su pisali ode svakoj vlasti a takvi i danas postoje samo što ih mi nismo svjesni. Ne mislite valjda da će se za 100 godina čitati djela Kuzmanovića, Pavlovića (mislim da je šef književnika u RS, Cice (u lokalu)??? Malo morgen ali oni toga nisu svjesni ili možda i jesu samo su pokvareni jer mi je neshvatljivo da recimo brane srbski jezik na sve moguće načine osim onih koji imaju smisla.Jel to naš precjednik govori pravilno i kulturno Srpski jezik?? Zašto mu to ne kažu?? Jel jedini način na koji srpski nestaje odumiranje ćirilice i neučenje „svetosavlja“ (baš me interesuje šta pod tim podrazumjevaju oni kojima je to svaka druga riječ) ili Srpski odumire i zbog toga što je samo prošle godine grad veličine Trebinja naučio Njemački/Engleski i zauvjek napustio i ove prostore i ovaj jezik.Prozbori li o tome Kuzmanović ijednu i zašto nije???

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.