Digitalne biblioteke za djecu

U današnjem svijetu, kada su ljudi više nego ikada do sada zagledani u monitore, digitalizacija vrijednih knjiga predstavlja proces koji pored toga što  učestvuje u očuvanju značajnih tekstova i dokumenata sačuvanih po bibliotekama, čini i veću dostupnost vrijednih i zanimljivih materijala.

Zahvaljujući digitalizovanim knjigama možemo pristupiti materijalu za čitanje sa bilo kog mjesta, a jedini preduslov za to je dobra internet veza i solidan uređaj na kojem ćemo učitati stranice knjige za koju smo zainteresovani.

S obzirom na to da su najmlađi od početka svog djetinjstva upoznati sa kompjuterima, tablet računarima, ili tzv. pametnim telefonima, dio njihovog dietinjstva, htieli mi to ili ne, jeste usmieren na percepciju svijeta putem monitora.

Oni koji će pokazati djetetu kako da koristi uređaje koji ga okružuju, jesu na prvom mjestu roditelji. Oni usmjeravaju mališane da  li će to biti odlazak na Fejsbuk ili neku drugu društvenu mrežu, igranje igrica ili osmišljavanje načina da se kroz zabavu i igru zainteresuju za književnost.

Međunarodna digitalna biblioteka za decu

ICDL (International Children’s Digital Library) >> Međunarodna dečja digitalna biblioteka, je neprofitna organizacija čija je vizija izgradnja digitalne biblioteke knjiga za djecu iz cijelog svijeta.

Cilj ICDL je stvaranje kolekcije knjiga koje će predstavljati različite narode kroz dječju književnost. Na taj način ICDL podržava ideju da su djeca ravnopravni članovi društva koji razvijaju toleranciju i poštovanje prema različitim jezicima, kulturama i idejama.

Međunarodna digitalna biblioteka za djecu nudi knjige namjenjene djeci od 3 do 13 godina, a u bazi ima skoro 4500 naslova na 55 jezika.

Korisnicima je omogućeno da čitaju knjige na svom i drugim jezicima svijeta, a pristup svim knjigama je besplatan. Za pretraživanje baze nije potrebno ni otvaranje ličnog naloga, mada postoji i ta mogućnost, ako se odlučite da pravite svoju virtuelnu policu sa omiljenim naslovima.

Pošto je sajt namjenjen prvenstveno djeci, i kretanje unutar sadržaja je pojednostavljeno. Mali čitaoci mogu jednostavno da kliknu na ikonicu “Read Books” nakon čega je naslove knjiga moguće izlistati na osnovu različitih kategorija: uzrast, dužina knjige, žanr, tipovi glavnih junaka, jezik, čak i boja naslovne stranice.

Korisničko okruženje pored engleskog, prevedeno je na kineski, francuski, italijanski, ruski, španski, poljski, kao neke druge jezike.

Pojednostavljeno uputstvo sa osnovnim objašnjenjem kako koristiti digitalnu biblioteku (engl.):

Glavni cilj ICDL je da najmlađima omogući pristup knjigama na maternjem jeziku, bez obzira na to u kojoj zemlji trenutno žive, jer djeca najlakše uče na maternjem jeziku. S druge strane, djeca imaju pristup i knjigama drugih naroda, čime se razvija tolerancija i poštovanje različitosti. Posrednom upotrebom baze ICDL mogu se učiti strani jezici, kao i razvijati sposobnost snalaženja u bibliotekarskoj bazi, ili učenje kreativnog pisanja.

Srpska dječja digitalna biblioteka

U projektu ICDL učestvovala je i Narodna biblioteka Srbije koja je svoju zbirku od 127 digitalnih kopija postavila na sajt >> Digitalna narodna biblioteka Srbije.

Nacionalni uređivački odbor, sastavljen od profesora književnosti za djecu i bibliotekara, odabrao je knjige za djecu uzrasta od 3 do 13 godina koje po svom sadržaju, umjetničkim, istorijskim i književnim vrijednostima predstavljaju sam vrh srpske književnosti za djecu. Projekat je realizovan u NBS 2004. godine, objašnjeno je na sajtu Narodne biblioteke Srbije.

Izdavači iz Srbije su, kao saradnici NBS u ovom značajnom nacionalnom projektu, ustupili Biblioteci autorska prava za postavljanje cjelokupnih knjiga u punom tekstu. Projekat je proistekao iz šireg međunarodnog projekta Međunarodna dječja digitalna biblioteka (ICDL – International Children’s Digital Library – www. icdlbooks. org), čiji je cilj bio da u periodu od 2002. do 2007. godine izgradi digitalnu zbirku od 10. 000 knjiga za djecu na 100 jezika svijeta.

sinhro

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.