Dodik obećao penzije i plate

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je gostujući u programu RTRS da RS servisira sve obaveze i da realizuje značajne projekte, kao što je auto-put od Banjaluke do Prnjavora. . . Najavio je još investicija, autoputeva i bolnica, ali i povećanje penzija u ovoj i plata u narednoj godini.

„Naravno da nije sve sjajno, da ima velikih problema i to niko ne negira, ali ne može se stalno govoriti da sve propada, da ništa ne valja. Ima problema, ima objektivnih stvari koje nam prave probleme, ali mi radimo na tome da ih rješavamo“, istakao je Dodik.

On kaže da je prošlo vrijeme kada je od volje američkog ambasadora u BiH zavisilo da li je neko gubio vlast ili ostajao na vlasti i naglasio da je nova američka administracija promijenila politiku. Dodik je ocijenio da SAD, zbog mnogih otvorenih pitanja širom svijeta, odustaje od koncepta mikroprisutnosti na svakom pitanju u drugim zemljama.

Koliko je takav koncept bio sveobuhvatan, dodao je Dodik, pokazuje činjenica da je novi predsjednik SAD Donald Tramp došao u poziciju da kaže da se SAD neće miješati u politike drugih zemalja.

„To treba da se pozdravi. Mislim da je to aktuelna politika SAD. Čujem i da se Amerika neće upinjati da održi nemoguće i propale zemlje“, rekao je Dodik.

On smatra da je SAD snažnija bez službenika koji u BiH ulaze u opštine i pokušavaju da upravljaju.

„Na nivou BiH gotovo da nema nijednog pitanja u koji nisu bili uključeni. Na kraju, kada ništa ne uspije, jer teško je uspjeti u BiH, onda zato krive lokalne političare. To je stvar koja prolazi“, ocijenio je Dodik.

On je rekao da se ne osjeća neugodno zbog američkih sankcija, koje su, kako je istakao, proizvod frustracija i nepravde stare administracije.

Konstatujući da Srpska nije imala nikakvu štetu od tih sankcija, Dodik je naveo da Amerika kao država nije prekinule odnose sa Republikom Srpskom, te da komunicira sa Vladom o važnim državnim pitanjima.

„Meni je lakše ako se ne moram sastati sa ambasadorom, jer uvijek je prema nama bilo ispoljavanja neke arogancije i traženja koja nisu korektna, tako da ne osjećam neki pritisak, niti nedostatak“, naglasio je Dodik.

On je ocijenio da se svijet sve više mijenja, čemu se mora prilagoditi i Srpska.

„Morate da shvatite neke nove prilike, da jačate subjektivitet, institucije i pravo da upravljate, jer imate legitimno izborno pravo naroda koji vas bira, a ne ambasadori“, zaključio je Dodik.

Komnetarišući informacije o unosu 200.000 evra iz Srbije u BiH, Dodik je rekao da nema potrebu da objašnjava svoje finansije, pa ni tih 200.000 evra dobijenih od prodaje stanova u Beogradu, navodeći da ga ne interesuje ni kakvu percepciju u vezi sa tim ima ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

On je poručio da onaj ko smatra da tu ima problema, može da aktivira nadležne organe.

Dodik ističe da iznošenje takvih informacija u javnost može da podlegne pitanjima zaštite ličnih podataka. „Neko je zloupotrijebio činjenicu da sam zvanično prijavio taj novac i pravi spekulaciju u vezi sa tim“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je 200.000 evra dobio prodajom dva stana u centru Beograda, te naveo da je krajem osamdesetih i početkom devedesetih imao sedam stanova.

„Novac je plaćen sa banaka koje su dale kredit kupcima i to je došlo na moj račun. Novac sam podigao uredno sa računa Komercijalne banke i na granici Srbije prijavio da tu sumu iznosim, a na graničnom prelazu u BiH da unosim. Sve sam uradio u skladu sa zakonom“, naglasio je Dodik.

On je pojasnio da je stanove prodao iz porodičnih razloga, te da mu je žao što je morao to da uradi.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.