Dodik preselio sajt u Srbiju, Vladin i dalje ne radi!?

Domen sajta Predsjednika RS “predsjednikrs.net” koji je prije nekoliko dana ugašen, prebačen je na domen .rs na adresu “predsjednikrs.rs”, a zvanične stranice Inspektorata RS, Vlade RS, kao i Agencije za državnu upravu RS i dalje su nedostupne ili im se pristupa otežano.

U ovom trenutku, svjetski DNS serveri ne nalaze stare .net domene najvažnijih institucija Srpske i nije jasno da li su oni blokirani ili su pokrenuli prebacivanje na .rs, a da o tome nisu obavijestili javnost koja im svakodnevno pristupa putem pretraživača.

Prema informacijama sa “whatsmydns.net” na kojem se može obaviti pretraga servera i domena za sve sajtove u svijetu, svi oni su pogašeni i više ga nijedan ne zna pronaći.

Ovo bi moglo značiti da su pojedinim institucijama u Srpskoj otkazane usluge međunarodnih provajdera, da su blokirani, ali i to da se prelazi na domene Srbije da bi se pokušale izbjeći potencijalne blokade.

“Ovo čemu se sada još i može pristupiti preko mobilnih podataka, vjerovatno će za koji dan postati nedostupno, jer je potrebno malo vremena da se sve osvježi i premjesti“, objasnio nam je jedan programer.

Sajt na novom .rs domenu registrovan je u subotu, 21. oktobra 2023. godine preko kompanije „Adriahost“ u Beogradu, a hostije se u Blicu.

Leutar.net Dodik preselio sajt u Srbiju, Vladin i dalje ne radi!?

Online blokada predsjednika

Sajt “predsjednikrs.net” ugašen je samo nekoliko dana nakon što su pojedine svjetske kompanije počele da otkazuju usluge i gase kanale stranicama predsjednika RS Milorada Dodika, ali još uvijek nije poznato da li je to povezano.

Prije svega, Dodiku je ugašen kanal na društvenoj mreži “Youtube”, a onda mu je ukinuta i oznaka autentičnosti na bivšem “Twitteru”, danas mreži “X”.

Leutar.net Dodik preselio sajt u Srbiju, Vladin i dalje ne radi!?

Usluge za sajt “dodik.net” prošle sedmice uskratila je i kompanija “CloudFlare” koja se bavi strateškim geografskim pozicioniranjem sadržaja sajtova, odnosno lokalnim čuvanjem keš memorije na najbližoj serverskoj stanici u odnosu na korisnika.

Sajt “dodik.net” je nakon kraćeg vremena ponovo aktiviran, vjerovatno zahvaljujući prebacivanju na usluge drugog provajdera.

Sajtovi Vlade RS i Inspektorata i dalje su nedostupni ukoliko im pristupate preko računara ili telefona koji koristi Wi-Fi konekciju. Jedino im se može pristupiti ukoliko koristite internet preko mobilne telefonije.

Leutar.net Dodik preselio sajt u Srbiju, Vladin i dalje ne radi!?

Institucije se prave da problem ne postoji

Prošlo je više od 24 časa od kako su sajtovi Predsjednika, Vlade i Inspektorata Republike Srpske nedostupni, a niko iz tih institucija nije našao za potrebno da se javno oglasi i objasni građanima o čemu se radi.

Proteklih godina vlasti Srpske potrošile su stotine miliona maraka na softver i poslovne sisteme koji su kupovali od poznatih IT firmi: Prointer, Sirius, Lanaco, MMS Code. Ti tenderi su često bili javno kritikovani i osporavani, ali ipak su bili realizovani, a bezbjednosti ili rizik sa kojima se sada suočavaju institucije nisu predviđene ili spriječene. Revizori su nedavno zbog toga kritikovali i Elektroprivredu RS, a portal CAPITAL je prije dvije godine u opširnom tekstu upozoravao da su u opasnosti i lični podaci svih građana Srpske.

(Capital)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.