Dodik šest dana ne progovara?! BiH podržala osmi strogi paket sankcija Rusiji

Šesti je dan kako član Predsjedništva BiH u tehničkom mandatu Milorad Dodik se ne oglašava na najnovije pridruživanje BiH osmom paketu sankcija Rusiji.

Ne buni se niti se „busa“ u prsa, kao u prethodnom periodu, kako BiH nije uvela sankcije Rusiji, jer to ne dozvoljava Republika Srpska.

Ovaj put Dodik je odlučio da „tihuje“, što je znak da je on i ranije prećutno dao podršku da to urade nižerangirani službenici BiH po instrukcijama MSP BiH.

Neki ovo najnovije „tihovanje“ Dodika vide da se iza „kulisa“ vode pregovori da se „popegla“ izborna krađa glasova, koja se desila na izborima 2. oktobra u Republici Srpskoj samo da ostane na vlasti.

Ćutanje na najnovije odluku da se BiH pridruži sankcijama protiv Rusije je znak odobravanja.

Ako znamo da Dodiku još uvijek nije stigla čestitka ni od ruskog predsjednika ostavlja sumnju da je Dodikova prisnost sa Rusima na nekoj provjeri…Možda i ruski predsjednik čeka rezultate koje će zvanično da saopšti CIK BiH, nakon kontrolnog brojanja. 

Podsjetimo da je Dodik u posjeti kod Putina bio nekoliko dana prije nego su održani izbori u BiH, nakon čega se hvalio da ima najbolje odnose sa ruskim predsjednikom, tvrdeći da je dobio podršku za izbore.

Da li se iza kulisa radi neko novo Dodikovo dodvoravanje Amerikancima, Kristijanu Šmitu…Evropi, pitanje je koje se samo nameće.

Da li će ovo Dodikvo tihovanje obnoviti neke „stare ljubavi“ ili je igrajući na više karata ostao bez ijednog džokera u rukavu ostaje da se vidi.

Bosna i Hercegovina je među državama koje su se pridružile najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Rusije, zbog agresije te države na Ukrajinu.

U pitanju je osmi paket sankcija Rusiji koji se tiče određivanja gornje granice cijene za morski transport ruske nafte u treće zemlje i dalja ograničenja pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata u treće zemlje.

Osim toga, EU je uvela dodatna ograničenja uvoza na drvnu celulozu i papir, cigarete, plastiku i kozmetiku, kao i predmete koji se koriste u industriji nakita, poput kamenja i plemenitih metala, koji uopšteno ostvaruju značajne prihode za Rusiju.

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.

„Zemlje kandidati Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Albanija i Ukrajina, zemlja potencijalni kandidat Bosna i Hercegovina, te zemlje EFTA Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, usklađuju se sa ovom Odlukom Vijeća. Oni će obezbijediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća. Evropska unija prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, objavio je 15. oktobra visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj.

Jedina zemlja koja do sada nije uvela sankcije Rusiji je Srbija.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.