Dodik iskazao veliku zahvalnost Erdoganu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je, nakon sastanka sa domaćinom Redžepom Taipom Erdoganom, iskazao zahvalnost predsjedniku Turske na doniranim vakcinama, poručivši da su potpisana tri važna sporazuma.

Turski predsjednik Erdogan je nakon današnjeg sastanka Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Ankari BiH obećao pokloniti 30.000 vakcina. Razgovarano je i o drugim projektima i osnaživanju odnosa sa Turskom.

„Očekivanja s naše strane su vezana za podršku u izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd. Ko god je sumnjao u to do danas, sada treba biti siguran da će taj projekat biti realizovan“, rekao je Dodik.

Kazao je da je na Bosni i Hercegovini rješavanje pitanja kao što je projektovanje i upisivanje zemljišta, a da bi Turska trebala pomoći kod finansija.

„Ako mogu ja kao Srbin da kažem, onda vjerujem da će predsjednik Erdogan dati povoljniji kredit Bosni i Hercegovini nego Srbiji“, kazao je Dodik kroz smjeh.

Erdogan 30.000 vakcina donira BiH

Donacija je dio dogovora sa današnje sjednice Predsjedništva BiH i predsjednika Turske.

„Solidarnost koja se ovim pokazuje ima veliki značaj za naše ljude. Značajno je pomoći BiH koja je osakaćena činjenicom da nije uspjela kroz globalne sisteme osigurati vakcine za stanovništvo“, rekao je Dodik.

On kaže kako iako je čovjek kojeg prate određene kontroverze želi iskazati poštovanje gospodinu Erdoganu za kojeg kaže da je „veliki predsjednik, veliki lider i veliki vođa svog naroda“.

„On je lider koji je na pravi način odmjerio politiku prema Zapadnom Balkanu i vidljivo doprinio stabilizaciji na ovim prostorima. Njegova briga o svima i svemu je najbolji primjer možda kako i mi treba da se ponašamo“, rekao je Dodik dodavši još: „Otići ću odavde s uvjerenjem da je prijateljstvo predsjednika Erdogana prema svim narodima pa i mom srpskom veliko“, prenosi Klix.

Na kraju su se dogovorili da u budućnosti bude održan trilateralni sastanak između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, a Dodik predlaže da se isto ponovi u četvero, odnosno i sa Rusijom.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine dočekani su uz najviše vojne počasti, a sastanku je prethodila uobičajena ceremonija koja je počela svečanim intoniranjem himni Bosne i Hercegovine i Turske.

Nakon intoniranja himni, predsjednik Turske Erdogan i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pozdravili su pripadnike počasne garde uz tradicionalni pozdrav „Merhaba asker“.

(BN/Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.