Poruka iz CIK-a – Saradnja s IFES-om biće nastavljena sa ili bez memoranduma

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije, komentarisao je za N1 Memorandum o saradnji CIK-a i američkog IFES-a, za koji član Predsjedništva BiH Milorad Dodika smatra da je veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Bakalar je kazao da je memorandum o razumijevanju između CIK-a i IFES-a trebao biti samo formalizacija dugogodišnje saradnje s IFES-om.

“IFES djeluje u BiH od prvih poratnih izbora, kada je egzistirao u okviru OSCE-a, a nakon toga je vrlo živo sarađivao s izbornom administracijom, jer je radio na jačanju kapaciteta izborne administracije. I ne stoji da je to neka nova aktivnost, nova saradnja”, pojasnio je.

Prema njegovim riječima, saradnja će se nastaviti bilo da je Memorandum potpisan ili ne.

“Ja sam pokušao na sjednici Predsjedništva da gospodinu Dodiku objasnim o čemu se konkretno radi, međutim moj lični utisak i ljudi koji su bili na sjednici je, čini mi se, da je on odluku već donio unaprijed, da će pokrenuti to pitanje”, kazao je.

Pojasnio je šta sadrži Memorandum, kazavši da nema nikakve veze sa cyber kriminalom.

“Memorandum samo govori o jačanju saradnje između IFES-a i CIK-a po mnogim pitanjima. Suština je da IFES je međunarodna garancija za izborne sisteme u preko 145 zemalja svijeta”, kazao je Bakalar.

Dodikovi navodi da će Amerikanci upravljati izbornim spiskovima, tvrdi Bakalar, ne odgovaraju činjenicama.

“Radi se o jačanju kapaciteta CIK-a da se unaprijede sistemi ažuriranje biračkih popisa, za šta je CIK po zakonu i nadležan”, istakao je on.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je juče dvotrećinskom većinom podržala izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kojom se potvrđuje da je odluka koja 27. avgusta 2020. donesena na sjednici Predsjedništva BiH bez konsenzusa, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.