Dočekati penziju na gradilištu

Iz direkcije u Moskvi javili su nam u Ufu da stiže inženjer Nikola koji bi trebalo da pomaže direktoru gradilištu. Da mu bude glavni saradnik, a ja sam dobio zadatak da mu pronađem stan.

Ujutru kad je došao, vozač ga je odvezao do stana gdje se odmorio par sati i potom se pojavio na gradilištu. Rekao je zadovoljan smještajem. Bio je srednje visine, star oko 60 godina, ne pretjerano sijed, sa velikim brkovima, slabo pokretljiv, vjerovatno zbog viška kilograma.

Direktor mi je jednom prilikom rekao da je očekivao inženjera višeg ranga jer Nikolino iskustvo nije iz oblasti visokogradnje. Brzo je bilo jasno da on ne može da bude drugi čovjek gradilišta iako se trudio i nadao se da će uspjeti da se dokaže. Nekoliko puta se desilo da zaspi tokom sastanka na kome su planirane aktivnosti za naredni dan. Direktor gradilišta nije odmah reagovao, ali mi je rekao da nema sreće sa pomoćnicima kao što nije imao ni u Jekaterinburgu.

Poslije nekoliko nedelja Nikoli nije bilo dobro i prebačen je u bolnicu. Ljekari su rekli da ima vodu u plućima i da mora odležati bar desetak dana. Generalni direktor je sugerisao da se inženjer prebaci u Srbiju kad mu se zdravstveno stanje malo poboljša jer čovjek sa takvim zdravljem ne može da radi u specifičnim klimatskim uslovima.

Leutar.net Dočekati penziju na gradilištu
Foto: Piksabej

Neki njegovi poznanici govorili su direktoru gradilišta da je Nikola dugo godina radio po gradilištima u svijetu, bio je Libiji i Ukrajini, i pitali se zašto je pod stare dane morao da dolazi u Ufu, zar nije obezbijedio za mirnu starost?

Svi su mislili da treba da se vrati u Srbiju, da živi mirno i kontroliše svoje zdravlje, ali je on uporno govorio da se osjeća dobro, da mu nije ništa i da može da odgovori na sve zahtjeve posla. I meni je rekao da ne kupujem povratnu kartu dok ne razgovara sa generalnim. Ipak, taj razgovor nije ništa promijenio i on je poslat nazad u Srbiju.

Na kraju i on je shvatio da mora da putuje. Troškovi njegovog dolaska i boravka u Ufi su bili veći od njegove zarade. Direktor je ipak odlučio da mu damo određenu svotu za neophodne troškove.

Bilo mi je žao, kroz glavu mi je prolazilo da svi mi koji pečalbarimo po svijetu možemo doći u sličnu situaciju. Na dan kada je trebalo da putuje probudio me rano ujutru telefonom i tražio da zovem policiju jer mu je neko ukrao kofer. Stanovao je na četvrtom spratu, kretao se sporo, a zgrada nije imala lift. Snio je prvo kofer na ulicu a onda se vratio po torbu. Кad je sišao sa torbom, kofera nije bilo.

Leutar.net Dočekati penziju na gradilištu
Foto: Piksabej

U koferu je bila jakna a u njoj ono malo novca što smo mu isplatili.

Кada je sletio u Beograd on nije imao novca da dođe do Grocke. Na sreću jedan radnik je putovao zajedno sa njim i dao mu novac za kartu do Grocke. Zvao sam predstavništvo u Beogradu i molio da pozovu Nikolu i da provjere da li je došao kući, da li je sve u redu. Oni su zvali ali je bio nedostupan. Ipak, jedan poslovođa me sutradan obavijestio da je Nikola stigao kući i da je sve u redu.

On mi je rekao da je Nikola u teškoj materijalnoj situaciji. Živi sa ženom u istoj kući, zvanično su i dalje u braku, ali već dugo vremena ne komuniciraju. Pravo na penziju će steći tek za nekoliko godina.

Ima dva odrasla sina, jedan je radio u Austriji i tamo je imao neke probleme o kojima Nikola nije htio da govori. Drugi sin živi u Beogradu, počeo je neki biznis a Nikola mu je dao svu ušteđevinu. Sin je podigao nekoliko kredita ali se ispostavilo da je investicija pogrešna.

Кuća koju je sagradio u Grockoj i u kojoj žive on i žena nalazi se pod hipotekom. Lošeg je zdravstvenog stanja, nema nikakvih prihoda i posao mu je prijeko potreban.

Opet mi je kroz glavu prošla misao da tako nešto može da zadesi bilo koga od nas koji radimo po gradilištima daleko od kuće. Svaki dan radimo i mislimo da od siromaštva spašavamo svoju budućnost, a novcem koji zaradimo osiguravamo mirnu starost. Poželio sam da se to nikome ne desi a Nikoli da ga posluži zdravlje i da radi do penzije.

Taj isti poslovođa mi je poslije nekoliko mjeseci rekao da je Nikola dobro i da je ponovo pronašao posao u Rusiji.

Goran Antonić, Rusija

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.