PIŠI PROPALO: BiH na još jednoj listi osvanula kao najgora u Evropi

Najnovije izdanje Globalnog izvještaja o konkurentnosti svrstao je BiH na posljednje mjesto u Evropi. Tako je zvanično BiH postala najnekonkurentnija država u Evropi.

Inače Globalni izvještaj o konkurentnosti za 2018. procjenjuje 140 ekonomija svijeta. Na toj listi BiH je zauzela 91.mjesto na svijetu.

Prošle godine je Svjetski ekonomski forum uveo novu metodologiju koja naglašava ulogu ljudskog kapitala, inovativnosti, otpornosti i agilnosti, ne samo kao pokretače, već i kao obilježje privrednog uspjeha u 4. industrijskoj revoluciji. 

„Kao rezultat toga, GCI ljestvica se promijenila od 1 do 100, od 1 do 7, s višim prosječnim rezultatom što znači veći stepen konkurentnosti. Izvještaj se sastoji od 98 varijabli organizovanih u dvanaest stupova, uključujući: institucije; infrastruktura; Usvajanje informaciono-komunkacionih tehnologija; makroekonomska stabilnost; zdravlje; vještine; tržište proizvoda; Tržište rada; finansijski sistem; veličina tržišta; dinamičnost poslovanja; i inovacijske sposobnosti“ stoji u opisu metodologije.

Leutar.net PIŠI PROPALO: BiH na još jednoj listi osvanula kao najgora u Evropi
Leutar.net PIŠI PROPALO: BiH na još jednoj listi osvanula kao najgora u Evropi

E.P. Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.