Dodik opet omanuo preuranjenom podrškom Nikoliću

Milorad Dodik nikako da „pogodi“ sa podrškom predsjedničkim kandidatima na izborima. Prvo je 2012. otvorno i glasno podržao Borisa Tadića u oba kruga na predsjedničkim izborima, ali je njegov kandidat na iznenađenje mnogih izgubio od Tome Nikolića u drugom krugu. Nakon toga Dodik je uložio silan trud, napore i lobiranje kako bi se iskupio za prljavu kampanju koju je vodio protiv abortusa i političkog pobačaja, kako je nekada zvao Tomu i Vučića.
Krajem prošle godine Dodik je boravio u Austriji, sastajao se sa predstavnicima desničarske Slobodarske partije Austrije i podržao njenog predsjedničkog kandidata Norberta Hofera pozivajući Srbe u Austriji da glasaju za njega. Dodik je očekivao da će Hoferovom poobjedom dobiti jedno jako uporište i podršku u Evropi, ali je ponovo grubo omanuo i postigao autogol.

Umjesto da nakon niza pogrešnih procjena prestane da se „izuva prije vode“, Dodik je nastavio da se istrčava suvišnim i nediplomatskim izjavama u javnosti. Iako javnost godinama priča o „tihom“ ratu Vučića i Nikolića i sve izvjesnijom Vučićevom kandidaturom za predsjednika Srbije, kojom se polako završava Nikolićeva politička karijera, Dodik se ponovo istrčao i tokom posjete Beogradu krajem novembra pružio otvorenu podršku aktuelnom predsjedniku Srbije za još jednu kandidaturu i mandat. „Tomislav Nikolić je čovjek koji zaslužuje još jedan mandat u Srbiji, mislim da je on radio svoj posao kao predsjednik dobro, imajući u vidu da je često u veoma delikatnim trenutcima za Republiku Srpsku veoma jasno iznosio stav i o Dejtonskom sporazumu i o drugim važnim pitanjima i to je za nas važno..“ poručio je Dodik javnosti iz Beograda.

Opterećen hipotekom vjerolomnika koji olako mijenja saveznike i koji je nekada žestoko napadao Nikolića, predsjednik Srpske želio je da se na vrijeme prestroji, dodvori srbijanskim vlastima i pokaže vjernost i odanost. Ipak ponovo je poranio, odigrao potez viška i sebe doveo u mat poziciju jer je pitanje kakve su mu manevarske sposobnosti za neki novi potez kojim bi pokušao da se izvuče.
Vučić nikako neće željeti da ga javno podržava neko ko je na Crnoj listi, i kome je Amerika uvela sankcije, i sigurno je da Dodiku neće dozvoliti da mu se približi do završetka kampanje jer bi mu to samo donijelo probleme. Imajući u vidu činjenicu da su u prošlosti izgubili svi kandidati kojima je Dodik javno davao podršku, Vučić sigurno neće imati želju da mu Dodik prizove nesreću i loš rezultat. Tako po svemu sudeći nakon duže vremena predsjednik Srpske neće imati priliku da svojim prepoznatljivim i lažnim populizmom pridobije neki jeftini politički poen.

Ono što bi moglo da zabrine Vučić je uticaj koji Dodik ima na pojedine medije, sinekure i analitičare u Srbiji. Nakon sankcija i niza udaraca Dodik nema ni snage ni hrabrosti da otvoreno udari na Vučića i podrži Vuka Jeremića, koga je njegov senator i prijatelj vladika Grigorije već doveo i promovisao u Trebinju, ali nije za podcijeniti udar koji bi on mogao izvršiti. Dodik je milione maraka izvukao iz javnih preduzeća i prebacio u Srbiju kako bi kupovao naklonost medija, i pitanje je da li će „ispod žita“ dati zadatak da napadaju i miniraju kampanju srpskog premijera. Preko portala NSPM i Emila Vlajkija Dodikje protekle semice žestoko izvrijeđao Vučića zbog politike na Kosovu, Galijašević je prethodno objavio oštar tekst protiv srpskog premijera, a kakav će zadatak dobiti Dodikovi plaćenici i analitičari u Srbiji biće jasno već narednih dana.
Odnosi Vučića i Dodika su isprepletani i prolazili su kroz različite faze, od uvreda i napada do grljenja, poljubaca i predizborne podrške. Oba su veliki makijavelisti i pragmatičari bez puno emocija u politici, pa će biti jako zanimljivo vidjeti ko će prvi povući potez, i kako će se razvijati situacija u narednom periodu.

IZVOR: Nebojša Vukanović

1 Komentar

  1. U ČLANKU I KOMENTARU SVE JE REČENO ,APSOLUTNO SVE . A NARODU SAMO NEKA MILENCE PRIČA O NACIONALIZMU I ŠOVINIZMU I EVO MU GLASOVA ….JADNI SMO I BEDNI. BIĆE ONA ČUVENA “ AKO NEMATE HLEBA JEDITE KOLAČE“ ! ČUDI ME DA SE NIJE POTPUNO KIČMOM ISKRIVIO DA TOLIKE GODINE NOSOM IDE DO PONIŽENJA?

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.