Ovo su majka i kćerka koje je Hamas oslobodio

Džudit i Natali Raan vratile su se u Izrael nakon što su ih Hamasovi militanti držali kao taoce od 7. oktobra, navodi se u saopštenju iz kancelarije Benjamina Netanjahua.

Netanjahuov izaslanik za taoce Gal Hirš, zajedno sa zvaničnicima Izraelskih odbrambenih snaga, susreo se sa njima na granici sa Gazom i trenutno ih vode u obližnju vojnu bazu gdje će se ponovo spojiti sa porodicom koja ih tamo čeka, saopšteno je.

“Vlada Izraela, izraelska vojska i cijeli bezbjednosni establišment nastaviće da radi na najboljim mogućnostima i naporima kako bi locirali sve taoce i vratili ih kući”, dodaje se u saopštenju, prenosi Euronews.

Ranije je saopšteno da je Hamas oslobodio dvije američke taokinje “iz humanitarnih razloga”.

Majka je stara 60, a kćerka 18 godina, rekao je izvor koji poznaje taokinje za Sky News.

Abu Ubaida iz oružanog krila militantne organizacije poručio je da je oslobađanje odgovor na katarske posredničke napore.

Dodao je kako su taokinje oslobođene da se “dokaže američkom narodu i svijetu da su tvrdnje američkog predsjednika Džozefa Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i neosnovane”.

Palestinci traže puštanje svojih ljudi iz izraelskih zatvora

Izraelski kanal 13 News objavio je da je Izrael potvrdio oslobađanje dvije taokinje, ali nije odmah bilo jasno gdje su puštene.

Borci Hamasa zarobili su 203 taoca i vratili ih u Gazu u sklopu svog smrtonosnog napada na Izrael 7. oktobra. Ranije danas Izrael je saopštio da je 20 talaca koje drži Hamas mlađe od 18 godina, dok je između 10 i 20 talaca starije od 60 godina.

U ponedjeljak je visoki lider Hamasa Khaled Meshaal zatražio oslobađanje 6.000 Palestinaca i Palestinki zatočenih u izraelskim zatvorima u zamjenu za zarobljenike u Gazi.

Meshaal, šef Hamasove kancelarije za dijasporu, naveo je da su među taocima bili visoki zvaničnici iz izraelskih obrambenih snaga.

Hamasov šef političkih i međunarodnih odnosa Basem Naim rekao je za Sky News da “ne zna” koliko je otetih još uvijek živo jer su zbog “teškog bombardovanja” prekinute komunikacije. Takođe je dodao da je vladajuća palestinska militantna grupa u Gazi spremna osloboditi civilne taoce kada se “zaustavi agresija protiv palestinskog naroda”.

LOLA magazin

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.