Oni su velika nada i budućnost naše zemlje

Ovo je jedna lijepa priča o banjalučkim srednjoškolcima koji su osvojili nagradu za najbolju prezentaciju na Međunarodnom sajmu nauke za srednjoškolce koji tradicionalno organizuje institut Vetsus iz grada Liuvardena u Holandiji.

Tim od četvoro banjalučkih učenika iz Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ i Gimnazije, osvojio je nagradu na institutu koji je najveći centar izvrsnosti u istraživanju očuvanja i hemije voda u Evropskoj Uniji, a ovo je bilo prvi put da ovu nagradu osvaja tim učenika sa Balkana. Tema njihovog rada je bila eksploatacija soli.

„Mi smo se bazirali na soli iz rudnika u Tuzli, tu smo uzeli uzeli uzorke i onda smo radili komparaciju sa soli koja se komercijalno koristi. Na takmičenju smo predstavili rezultate istraživanja, a oni kažu da je tradicionalni način proizvodnje soli adekvatan za korištenje kao i nove tehnologije“, kaže Marija Stojaković, asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci.

Leutar.net Oni su velika nada i budućnost naše zemlje

„Oduševljavaju me ovakvi projekti, jer ih nemamo mnogo. Ovo je način da se djeci približi nauka i da se kaže da nauka nije bauk. Ima još puno nepoznanica koje oni trebaju da otkrivaju“ zaključuje“,Ivana Pandžić, arheolog i doc. Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

Na takmičenju je učestvovalo devet ekipa iz četiri države. Učesnici iz Bosne i Hercegovine su se pripremali jako kratko, ali su bili maksimalno posvećeni teoretskom i eksperimentalnom radu, koji je predviđen za fakultetski nivo.

„Mi smo našu prezentaciju pripremili na način da bude neobična. To je interaktivna prezentacija koju nemate priliku vidjeti u školama, ona je bila interaktivna. Pripremili smo je za 10 dana i bila je puno posla“, navodi Smiljana Atlagić, učenica Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“.

„Iskustvo samo po sebi, bez nagrade, bilo je lijepo. Sam odlazak i prilika da vidimo kako tamo ljudi uče i rade istraživanje je nagrada, a osvojena nagrada je samo šlag na tortu“, navodi Pavle Đukić, član tim i učenik Elektrotehničke škole.

Mentori koji su radili sa ovim mladim naučnicima kažu da su oni velika nada i budućnost naše zemlje.

(BN) Foto: BN

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.