Nema šta nam stranci ne finansiraju – EU pijacu, Japan energetiku, Srbija popločava Stari grad… (VIDEO)

Poslanik Pokreta za pravdu i red, Đorđe Vučinić, bio je gost novog BUKA podcasta.

Udruženje građana „Restart Srpska“ zajedno sa drugim udruženjima i poslanikom Liste za pravdu i red Đorđem Vučinićem uputili su zajednički nacrt zakona o registru agenata stranog uticaja, odnosno dopunu postojećeg nacrta koji je NSRS usvojila prošle sedmice.

Gdine Vučiniću, uputili ste dopunu Nacrta zakona o Posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u RS, o čemu se radi?

Radi se o tome da smo napravili jednu dopunu zakona, kojom bi da je sreće, trebao ići pored ovog nacrta koji smo usvojili neki dan nažalost u NSRS njime su bile obuhvaćene samo nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva odnosno svi oni koji su dobili jednu jedinu konvertibilnu marku ikada iz inostranstva bilo za neki projekat, bilo što bi rekao Žunić za terorizam i pranje novca i oni će biti agenti stranog uticaja. Mi smo to dopunili novim zakonom pa ćemo vidjeti da li će to uopšte proći na kolegijumu i kako će se vladajuća kolaicija ophoditi prema tome. Mi smo tu ubacili i opštine i gradove i vaspitne i obrazovne ustanove i Vladu Republike Srpske i sudske, izvršne i zakonodavne organe, i fizička lica i političke partije i privredne subjekte. Prema mojim informacijama, mnogo više novca dobijaju svi ovi koje smo mi nabrojali od samih udruženja i fondacija, odnosno nevladinog sektora u RS.

U toku skupštinske diskusije o zakonu o NVO, iznijeli ste čitav niz projekata koji su u Trebinju finansirani od stranog novca, pomenuli ste i pijacu u Trebinju. Šta sve finansiraju stranci?

Apsurdno je da je samo dan nakon što smo usvojili nacrt novog registra nevladinih organizacija, Mirko Ćurić (gradonačelnik Trebinja op.E.P.) otvorio zajedno sa delegacijom Evropske unije u naselju Tini pijacu koja je finansirana čini mi se oko 100 000 eura od strane Evropske unije, bilo je učešće grada Trebinje čini mi se 30%. Što je nevjerovatno da mi nazivamo ljude da su strani plaćenici za nešto što rade organi javne vlasti. To nije prva stvar. Nama Srbija popločava Stari grad Dobili smo za komunalno preduzeće dva vozila, prskalice, sve moguće alate kojima se Komunalno služi dobili smo to od Švedske čini mi se ili od neke druge zemlje. Od vlade Japana smo dobili nešto u elektroenergetskom sektoru…

Čitav intervju pogledajte u videu ispod:

BUKA

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.