Sankcije kao bumerang – da se ne zaboravi

Pored ranijih, ovih dana sankcije Amerike dobiše i ljudi u vlasti Republike Srpske, bliski Miloradu Dodiku, Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, i Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Podsjetimo da je te snakcije dobio i Milorad Dodik, ali one mu nisu baš smetale da nastavi politički da djeluje i da i dalje bude jedini koji ima „moć“ u Republici Srpskoj i BiH.

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

I dok se na sva zvona ove sankcije tumače da je to njima priznanje jer dobro čuvaju Republiku Srpsku i da rade za srpski narod, ne treba zaboraviti ni one prave sankcije, koje je nekadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendrop izrekao Nikoli Poplašenu, legalnom izabranom predsjedniku Republike Srpske.

Ta sankcija je glasila – smjena legalno izabranog predsjednika i zabrana političkog djelovanja.

Poplašenov jedini grijeh je bio što je odbio da za mandatara za sastav nove Vlade, nakon provedenih izbora, predloži Milorada Dodika, koji je vodio tehničku vladu nakon izbora.

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

Karlos Vestendorp odluku o smjeni Poplašena donio je 5. marta 1999. godine.

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

Odluku visokog predstavnika o smjeni proveli su pripadnici MUP RS i to uz naredbu tadašnjeg premijera Dodika i njegovog ministra poliicje Sredoja Novića.

DODIKOVA POLICIJA SPRIJEČILA POPLAŠENA DA UĐE U KABINET

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

Poliicja tada nije dozvolila Poplašenu, izabranom predsjedniku, ulazak u Kabinet predsjednika Republike Srpske, koji se tada nalazio u Banskom dvoru u Banjaluci.

I ne samo da nisu dozvolili Poplašenu, nego su iz kancelarija „izbacili“ napolje i službenike tadašnjeg Poplašenovog kabineta. Tih dana uz pratnju helikopteria SFOR-a iz Banjaluke, sve do granice, ispraćen je i Aleksandar Vučić, koji je bio član zvanične delegacije tadašnje „mini“ Jugoslavije i to uz saglasnost koperativnog Dodika i Novića…

DODIK POZDRAVLJA ODLUKU VESTENDORPA

Dodik kao dobar poslušnik tadašnje mađunarodne zajednice, koju je i tada kao i danas vodila Amerika, bez pogovora izvršavao je naredbe nekadašnjih visokih predstavnika i pozdravljao njihove odluke.

Dodik tada nije imao dilemu, za dobro Republike Srpske radio je Vestendrop, a Poplašen je bio proglašen negativcem.

Polašen je tada ostao ne samo bez funkcije, nego i bez plate, a dugo nije imao mogućnosti da negdje zasnuje radni odnos, iako je bio i tada univerzitetski profesor. Poplašenu je tada bilo zabranjeno da se bavi politikom i nije više mogao biti biran ni za jednu funkciju.

DODIK UZ BLAGOSLOV STRANACA NA ČELU TEHNIČKE VLADE 

Tada Dodik ostaje puni mandat u nelegalnom mandatu, jer nije bilo moguće imanovati drugu vladu ukoliko je neće voditi Dodik. To je bila Dodikova želja, kao i onih koji su stajali iza njega, a to su bili predstavnici međunarodne zajednice sa Amerikom.

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

Podsjetimo da je Dodik, bio miljenik međunarodne zajednice i da je on bio taj „svježi dašak na Balkanu“, kako ga je okvalifikovala njegova tadašnjka politička mentorica Madlen Olbrajt, državni sekretar SAD..

DODIKA BIRALI POSLANICI ALIJE IZETBEGOVIĆA I HARISA SILAJDŽIĆA

Leutar.net Sankcije kao bumerang - da se ne zaboravi

Dodik je uz pomoć okupatrskih snaga, kako voli danas da kaže za predstavnike međunarodne zajednice, došao na vlast  1998. godine kada je imao samo dva poslanika od 83 poslanička mandata koliko je brojala NSRS i to tadašnjim glasovima poslanika iz njemu danas mrskog Sarajeva, SDA, koje je vodio Alija Izetbegović i Stranke za BiH Harisa Silajdžića i uz asistenciju snaga SFOR.a koji su obezbjeđivali da skupština ima kvorum. Alija Izetbegović je tada rekao  „Našli smo pravog Srbina koji će biti po volji cijele Bosne i Hercegovine“.

RUGALA SE RUGA PA JOJ BILA DRUGA

Nakon dvadesetak godina, kao po onoj narodnoj „rugala se ruga pa joj bila druga“ sankcije kao bumerang, ali puno blaže u odnosu na Polašena, stigoše i Dodika, a potom i neke njegove ljude.

Samo u slučaju tih sankcija Poplašen i oni koji su se i tada borili protiv nametanja odluka visokih predstavnika i danas je protiv i ne likuju što je taj mač dosegao i do onih koji su se nakada zalagali po kancelarijama, rezidencijama i vikendicama na Jablaničkom jezeru zapadnih diplomata za „sječe srpskih kadorva“.

Da se zna, da se ne zaboravi!!!

(BN) Foto: Arhiva/Agencije 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.