Istekao Dodikov rok za vraćanje nadležnosti: Tresla se gora…

10 decembra 2021. godine poslanici vladajuće većine su izglasali zaključke o povlačenju Republike Srpske iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, a što je tada ocijenjeno od strane zapadnih zemalja i opozicije kao uvođenje države u politički vrlo nestabilan period.

Zaključci, koje je SNSD sa svojim koalicionim partnerima usvojio sa 49 poslanika, odnosile su se na izlazak Republike Srpske iz pravosuđa BiH, indirektnih poreza, bezbjednosti i odbrane.

Ovim zaključcima je planirana i uspostava vojske Republike Srpske nakon što bi se raspustile oružane snage BiH koje postoje od 2005. godine.

Zaključke je javnosti predstavio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali on je veoma mudro prebacio lopticu na Vladu Republike Srpske koja je trebala da u narednih šest mjeseci osmisli cijeli set zakona kojima bi se ova područja uredila na  nivou Republike Srpske. Kako je najavljeno entitetskim zakonima bi državni zakoni prestali sa važenjem.

U međuvremenu ovaj rok je probijen krajem juna 2022. godine a par dana pred istek tog roka održana je još jedna Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske u kojoj je ovaj rok još jednom pomjeren i to za šest mjeseci. 10. decembar istekao je za vikend.

Od Dodikovih najava, kao i mnogo puta do sada, ništa. Iako Dodik deklarativno i dalje govori kako će se ono što je zacrtano sprovesti, čini se kako je dizanje tenzija i najavljeno povlačenje iz državnih struktura dobro promišljena igra u svrhu dobijanja političke koristi. U ovakvim temama Dodik se snalazi veoma dobro i to je ujedno njegova osnovna strategija – dovesti opoziciju na tanak i riskantan led političkog djelovanja, svjesno rizikujući i podmećući argumentaciju da onaj koji glasa protiv takvih zaključaka je izdajnik Republike Srpske. U takvim „političkim mahinacijama“ Dodik se kreće već godinama jer zna da takvi argumenti prolaze kod njegovih glasača. Ukoliko usput pokupi i nešto međunarodnih sankcija, kao što se to dogodilo i njemu i Željki Cvijanović te ministru zdravlja Alenu Šeraniću, ništa zato. Žrtva vrijedna osvajanja nove četverogodišnje vlasti.

Iz opozicije kritikuju ovakvu politiku Milorada Dodika i pitaju ga gdje je vojska Republike Srpske? Gdje su nadležnosti?

Šef poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske se pita da je sudbina htjela da se baš na 10. decembar, godišnjicu stupanja na snagu ovih zaključaka održava ključni sastanak o formiranju vlasti za naredne 4 godine, te da se dobije konačan odgovor da li je sve ovo bila još jedna laž i prevara SNSD

Crnadak kaže da su vraćanje nadležnosti, odnosno obavezujuće odluke NSRS, nešto sa čim SNSD, htio ne htio, ulazi u razgovore o formiranju vlasti, jer je to stav najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske pod njihovom punom kontrolom.

„Ako nisu odustali, SNSD danas mora javno potvrditi da će se te institucije u Republici Srpskoj formirati i da će za to zatražiti podršku novih partnera, jer će to direktno uticati na institucije na nivou BiH, o kojima se razgovara. Formiranje VRS i vraćanje nadležnosti je kapitalni projekat SNSD, koji su izglasali sa svojom većinom u Narodnoj skupštini Republike Srpske i za koji je Dodik potvrdio da se nastavlja i u narednom mandatu – kaže Crnadak.

Crnadak je dodao da bi programska koalicija, koja se već sedmicama najavljuje, valjda trebala saopštiti da li će u naredne četiri godine ostati samo Oružane snage BiH ili ćemo uskoro dobiti Vojsku Republike Srpske.

„Da li će se budžeti u naredne četiri godine puniti novcem prikupljenim od strane UIO BiH ili će Republika Srpska prikupljati svoj PDV, a Vlada FBiH svoj? Da li će odluke u pravosuđu Republike Srpske uskoro donositi VSTS Republike Srpske ili će ipak u naredne četiri godine sve biti po starom? Ovo su pitanja koja na današnjem istorijskom sastanku SNSD – „Osmorka“ moraju dobiti odgovore, jer predstavljaju temelj svakog sistema, svakog društva, svake države i svako ko pravi ozbiljnu vlast ima odgovornost da javnosti saopšti odnos prema pravosuđu, porezima, bezbjednosti i drugim najvažnijim temama“ zaključio je Crnadak.

I narodni poslanik Nebojša Vukanović se na svom blogu osvrnuo na pregovore o formiranju vlasti na nivou BiH upravo na dan kada su trebali na snagu stupiti svi zaključci i pripremljeni zakoni o vraćanju nadležnosti.

„Narodna skupština Republike Srpske je donijela odluku da se do 10.12.2022. godine ponovo osnuju Vojska Republike Srpske i ostale institucije koje su prebačene na nivo BiH prenosom nadležnosti, za koje je glasao SNSD, a insistiraćemo na tome da se poštuju Odluke i Zaključci koje je predložila i usvojila vladajuća većina predvođena SNSD-om“ poručio je Vukanović.

On je napisao kako Milorad Dodik i SNSD u svojim programskim principima i ciljevima, između ostalog ima vraćanje na „izvorni Dejton“, ponovno osnivanje i vraćanje Vojske Republike Srpske, Granične policije Republike Srpske, Agencije za lijekove Srpske i druge institucije.

„Pitanje je ko je danas kapitulirao i povukao se, da li su Nikšić i Konaković pristali da se ponovo formira Vojska Republike Srpske, možda i da obuku njemu uniformu u znak istorijskog pomirenja sa Čovićem, ili se Mali Baja povukao i odustao od ključnih ciljeva“

Vukanović ponovo ponavlja kako će biti visoka cijena izdaje glasača.

„Srljanje i neprincipjelnost, spremnost na sve da bi se došlo do vlasti pokazuje da ne treba očekivati bilo kakva poboljšanja od nove-stare vlasti i trule koalicije, u kojoj je sve isto samo će SDA zamijeniti „Osmorka“, koja je izdala svoje glasače trčeći u zagrljaj onima koje su napadali godinama i platiće skupu cijenu zbog toga!“ zaključio je Vukanović.

EP – Buka

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.