CIK – Dodik je Predsjednik Republike Srpske

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine usvojila je Izvještaj Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa, međutim sudeći prema raspravi članova CIK-a, od ponavljana izbora neće biti ništa. Ubrzo se može očekivati potvrđivanje rezultata izbora za predsjednika.

Izvještaj o ponovnom brojanju glasova je usvojen na današnjoj 73. sjednici Centralne izborne komisije BiH, ali ne jednoglasno. Za izvještaj nije glasala Vanja Bjelica-Prutina,članica CIK-a,a kao problem nije navela prebrojavanje glasova na nivou Predsjednika RS, nego na nivou potpredsjednika RS.

„Vreće su dolazile nezapečaćene, imali smo poderane vreće, nalazili smo materijale za drugi nivo, uočen je veliki broj nepravilnosti. Utvrdili smo iskopirane i isprintane glasačle listiće. Ovakve listiće pronašli smo na više mjesta“, rekao je direktor glavnog centra za brojanje, Goran Mišković.

Vanja Bjelica-Prutina,članica CIK-a, rekla je da je nezadovoljna dostavljenim izvještajem koji u određenim dijelovima ne budi nikakve odgovore.

„Podzakonskim aktom precizno je definisano kako se zatvaraju vreće sa glasačkim listićima.

„Imamo primjedbe koje niko nije razmatrao. Prešli smo preko toga. Analiza nevažećih glasačkih pokazalo da je nevažećih glasačkih lističima bilo više nego što je prikazano. Veći je broj nevažećih nego što je to prikazano ranije. Ja sam rekla da bez adekvatne analize nije moguće donijeti odluku o utvrđivanju rezultata, ali to je odbijeno. Nakon toliko truda i optužbi i zamora u glavom centru danas smo trebali imati kvalitetan izvještaj“, rekla je Bjelica-Prutina i dodala je da je nezadovoljna kako su pristupili ovoj analizi.

Irena Hadžiabdić, iz CIK-a, rekla je da je ovaj izbor obilježen nizom manjkavosti, ali te manjkavosti odnose se na tehničku prirodu.

„Imamo veliki problem sa pronalaskom materijala, ali imamo problema i sa kontrolnim brojanjem. Mi smo imali situaciju proglašenja rezultata u trenutku kad se počinju brojati glasove za taj nivo. Ono što smo pronašli može biti dovoljno da proglašenje izbora. Utvrdili smo rezultate za cijelu BiH, i da poništimo isto nam se može desiti, to može ići u nedogled“, rekla je Irena Hadžiabdić.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da je Glavni centar za brojanje uradio ogroman posao.

„To što nema nekih vreća nije odgovornost Glavnog centra za brojanje. Birački odbori kojeg je politika delegirala su napravili ogromnu havariju u pakiranju. Imamo razlike u imenima osoba kojima se dodjeljuju mandati nakon kontrolnog brojanja“, rekao je Bakalar.

Ahmet Šantić je rekao je integritet izbora doveden u pitanje.

Vlado Rogić je podsjetio da je glasao protiv kontrolnog brojanja te da i dalje ima tu svoje mišljenje, ali da to nije razlog da se ne izglasa odluka.

„Mnoge stvari na ovom izvještaju meni na prvu izgledaju crno. Kada dajete crne informacije bolje to prolazi u javnosti. Da ne bi bilo sve crno ja bih čestitao Glavnom centru za brojanje. Što se tiče poništenja izbora, mi moramo postupati prema Izbornom zakonu. Mi kada bismo poništavali gdje god je uzeo jedan listić glasač i odnio ga kući, mogli bi do besvijesti ponavljati izbore“, rekao je Rogić.

Predloženi izvještaj je prihvaćen.

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.