Briga za mlade nije davanje džeparca od 100 КM  

Jeftinim, pijačarskim i predizbornim igrarijama, u kojima srpski član Predsjedništva BiH najavljuje isplatu pomoći od 100 КM, režim nam, svjesno ili ne, po ko zna koji put šalje poruku da nije u stanju državom upravljati sistemski, strateški i državotvorno, kaže Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Iliddža.

On napominje da je sistemski uništeno školstvo za koje gospodin Dodik tako velikodušno sprema mlade ljude sa novčanicom od 100 КM, a da je penzioni sistem godinama neodrživ, zbog uništene privrede koja bi trebala puniti penzijski fond.

„Pompezno, uz otrcane fraze koje fingiraju očinsku i dječiju brigu (sve po potrebi!) srpski član Predsjedništva BiH najavljuje isplatu POMOĆI penzionerima i studentima u Srpskoj“, navodi Božović.

Prema njegovim riječima ponekad je stvari potrebno ogoliti do banalnosti da bi se pokazao sav apsurd u koji nas je režim, otuđen od vlastitog naroda, godinama i sistemski gurao, a apsurd, kaže Božović, glasi:

„Država nema neki svoj džeparac, neki novac koji je ostavila sa strane, u slamarici ili staroj čarapi, nego samo i isključivo samo novac vaš i novac moj, koji je prikupila oporezujući vas i mene i vašeg komšiju i doktora koji vam liječi dijete i onog istog penzionera i studenta kojem najavljuje pomoć“. 

Božović upozorava da država počinje da ispisuje svoju smrtovnicu onog trenutka kad uobrazi da je iznad naroda koji je izgradio njene temelje. 

„Ovim jeftinim, pijačarskim i predizbornim igrarijama, režim nam, svjesno ili ne, po ko zna koji put šalje poruku da nije u stanju državom upravljati sistemski, strateški i državotvorno. Ne ulazeći u to koliko je uopšte apsurdno da srpski član Predsjedništva BiH slavodobitno najavljuje isplatu pomoći bilo kome, jer niti je nadležan, niti ovlašten za tako nešto, čime se jasno stavlja do znanja da smo prestali biti demokratija i postali partokratija najgore vrste“, kazao je Božović i dodao:

 „Neukusno je zahvaljivati se novčanicom od 100 КM penzionerima, kao da poslije septembra ne dolazi oktobar u kojem tih 100 КM više neće biti, osim ukoliko ovakav režim ne računa na to da za mnoge oktobra i neće biti. Bahato je studentima reći da će im 100 КM olakšati pripreme za akademsku i školsku godinu, naročito ako znamo kako studenti iz Republike Srpske ne bježe masovno zbog klime, nego upravo zbog tog i takvog sistema“. 

Božović napominje da je jedina stvar koju je ovaj odnarodovani režim sistemski radio svih ovih godina izgradnja duboko nepravednog društva.

„U takvom društvu mlade žene mogu planirati porodicu samo ukoliko su državne službenice i društva u kojem, ukoliko se usude da požele profesionalnu karijeru, svjesno pristaju da budu manje plaćene od svojih kolega muškaraca za isti posao. Sistemski je uništeno i školstvo za koje gospodin Dodik tako velikodušno sprema mlade ljude sa novčanicom od 100 КM. Sistemski je uništen i penzioni sistem, koji je već godinama neodrživ, jer se penzijski fond, zbog uništene privrede koja bi ga trebala puniti, iz mjeseca u mjesec dopunjuje iz budžeta, kreditima, državnim obveznicama i trezorskim zapisima. I ovako bi se, nažalost, moglo nastaviti do jutra, nabrajajući sve one vrijednosti koje su sistemski uništene od strane ovog i ovakvog režima“, navodi Božović.

Ipak, rješenje je, poručuje Božović uvijek i isključivo u nama.

„To je u našoj odluci da li naš lični integritet i dostojanstvo vrijedi kao novčanica od 100 КM ili želimo biti studenti koji studiraju na univerzitetima na kojima su stvari sistemski uređene, penzioneri koji dostojanstvo uživaju u zasluženoj penziji, majke čiji je status postavljen kao najvažniji resurs društva, mlade žene čija se sposobnost i rad jednako cijeni. Sve je, uvijek i isključivo, naša odluka“, poručio je Božović. 

(BN/ foto: Ilustracija/ Zenit)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.