Dobar biznis: I Kinezi piju Dodikovu rakiju

Čuvena šljivovica „djedova rakija“, glavni proizvodni brend kompanije „Agro destil“ iz sela Bakinci kod Laktaša, dospjela je na tržište Кine, izjavio je menadžer prodaje u ovoj firmi Bojan Dojčinović.

Svojim kvalitetom `djedova rakija` odnedavno osvaja i kineske ljubitelje dobre kapljice. Ovoj rakiji odavno su povjerenje poklonili ljubitelji vrhunskih pića u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, Njamačkoj i Austriji“, rekao je Dojčinović Srni na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On je naveo da se „djedova rakija“ pravi od najkvalitetnije šljive, da je sa optimalnih 39 stepeni veoma pitka i stoodsto čista bez ikakvih aditiva, aroma, šećera ili sličnih neprirodnih sastojaka.

Dojčinović je dodao da se ova rakija peče na tradicionalan način u bakarnim kazanima, što je jedan od temelja dobrog kvaliteta. „Trenutno imamo dva takva kazana od po 1.000 litara, a u narednom periodu firma namjerava da nabavi još dva““, naveo je Dojčinović.

Leutar.net Dobar biznis: I Kinezi piju Dodikovu rakiju

On je naglasio da je „Agro destil“ jedinstven po svom voćnjaku u ovom dijelu Evrope, jer se prostire na 100 hektara.

„Nalazi se na Кozari, gdje i naše selo, a ukupno ima 80.000 stabala šljive i 20.000 stabala kruške viljamovke. U zavisnosti od roda, možemo od toga napraviti od 100.000 do 120.000 litara rakije“, kaže Dojčinović.

On je istakao da se trude da „djedova rakija“ i cijenom bude dostupna njenim konzumentima, pa u Republici Srpskoj flaša ove rakije od 0,75 litara košta oko 15 evra, u Srbiji oko 20 evra, a u Njemačkoj i Austriji oko 25 evra.

Leutar.net Dobar biznis: I Kinezi piju Dodikovu rakiju

„Veliko interesovanje kupaca pokazuje da su te cijene povoljne“, zaključio je Dojčinović.

„Agro destil“ od 2020. godine ima svog distributera u Srbiji. Osim „djedove rakije“, koja čini 85 odsto proizvodnje, ova firma pravi još dva rakijska brenda – „krajišku ljepoticu“ od kruške viljamovke i rakiju „kum“ od jabuka. Od 2020. godine proizvodi i žestoko alkoholno piće džin.

Firmu koja proizvodi „Djedovu rakiju“ u vlasništvu porodice Dodik posjetio je prošle godine i mađarski premijer Viktor Orban, kada je bio u nezvaničnoj posjeti članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

(BN/Srna Foto: Srna/Bl portal)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.