Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!

Dodikovu novu ulogu mogli bi vidjeti nakon izbora, ukoliko ostane na vlasti, da bude veliki zagovornik opstanka BiH i da bude veći Bosanac od svih onih, kako je znao reći, u mrskom Sarajevu.

– Drage kolege, BiH se pridružuje Odluci Savjeta (CFSP) 2022/600 od 21. aprila kojom se dopunjuje odluka 2014/145/CFSP koja se tiče restriktivnih mjera u vezi sa aktivnostima koje podrivaju i ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Ovo stoji u mejlu koji je MIP BiH preko Ambasade BiH u Briselu uputilo u sjedište EU.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!

Isti mjel dobile su i ostale evropske zemlje, kako članice EU tako i druge koje su na evropskom putu.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!

Ovim se BiH zvanično priključila zemljama koje su zbog agresije na Ukrajinu uvele različite sankcije Rusiji, ruskim zvaničnicima, njihovim porodicama, poslovnim ljudima, oligrsima, sprotistima, umjetnicima…

Podsjetimo da je i u Deklaraciji visokog predstavnika za spoljnu politiku EU Žozepa Borelja takođe navedeno da se i BiH svrstala zajedno sa ostalim evropskim zemljama kada su u pitanju sankcije Ruskoj Federaciji.

Srbija je jedina država koja odolijeva pritiscima da ne uvede sankcije Rusiji.  

Malo ko može povjerovati da je BiH saglasna s uvedenim restriktivnim mjerama Rusiji bez znanja člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, njegovog kabineta, predsjedavajućeg Savjeta ministara i ostalih srpskih kadrova u Sarajevu i Briselu.

Sve su to kadrovi od Dodikovog povjerenja, jer drugačije ne bi mogli opstati na tim funkcijama.

Zanimljivo je da se pridruživanje BiH zemljama, koje su uvele sankcije Rusiji, desilo samo nekoliko dana prije dolaska člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Brisel na neformalnu večeru koju je za lidere Zapadnog Balkana priredio šef za spoljnu politiku EU Žozef Borelj.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!
БРИСЕЛ, 11. МАЈА /СРНА/ – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик у Бриселу.

Otuda se može iščitavati i taj nagli zaokret Žozepa Borelja koji je, kako se vidjelo po video snimcima i fotografijama, imao veoma srdačan odnos prema Dodiku, a koji je i dalje javno tvrdio da on i njegovi ljudi neće dozvoliti BiH da uvede sankcije Rusiji.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!
БРИСЕЛ, 11. МАЈА /СРНА/ – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

Za dobre poznavaoce ovdašnjih prilika ovo nije iznenađenje, jer Milorad Dodik je sklon da u javnosti kao i u ovom slučaju tvrdi jedno a u praksi radi drugo.

Tako se desilo i oko NATO puta BiH, kada je tvrdio da BiH nije aktivna u procesu približavanja toj vojnoj strukturi, ali i u mnogim drugim slučajevima kao što su razni referndumi, pa i zahtjevi za vraćanje nadležnosti Republike Srpske s nivoa BiH iz oblasti bezbjednosti, finansija, pravosuđa…

Da li je Dodik ponovo napravio dil sa dojučeranjim neprijateljima, kako je častio skoro svakodnevno zapadne diplomate, zbog svoje nimalo lake pozicije ostaje da se vidi.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!

Biće zanimljivo kako će u javnosti objasniti ove postupke. Za sada ćuti kao zaliven i da li će nastaviti da i dalje tvrdi da BiH nije uvela sankcije Rusiji i da je on glavna brana za to…

Međutim, Dodik je ovim leđa okrenuo i Srbiji, jer nije, kako je ranije tvrdio, vodio usaglašenu politiku, a u Beogradu je imao prethodnih mjeseci pa i godina jak oslonac kada je zbog svoje politike dovodio u skoro neizvjesnu poziciju Republiku Srpsku, a time i Srbiju.

Leutar.net Još jedno Dodikovo vraćanje na fabričko podešavanje?!

Za ovdašnje poznavaoce prilika Dodik se zbog opstanka na vlasti vraća starom jatu i može sada biti glavno oruđe Zapada i protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji odolijeva pritiscima da ne uvodi sankcije Rusiji, ali i zbog Kosova, kao i zbog Republike Srpske.

Po svemu sudeći Dodikovu novu ulogu mogli bi vidjeti nakon izbora, ukoliko ostane na vlasti, da bude veliki zagovornik opstanka BiH i da bude veći Bosanac od svih onih, kako je znao reći, u mrskom Sarajevu.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.