Stigao novi poziv Dodiku za saslušanje u vezi kupovine vile u Beogradu

Jedan poziv je već odbio, nedavno mu uručen drugi, istražuje se kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu 2007. godine za 750.000 evra. Saznajemo da su i pojedini svjedoci pod pritiskom da pomijene ranije date izjave…

Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, dobio je poziv Tužilaštva BiH da da iskaz u predmetu „Pavlović banka“, tačnije o tome kako je kupio vilu na Dedinju u Beogradu daleke 2007. godine, saznaje „Avaz“.

Iako je ova afera godinama gurana pod tepih, istraga je nedavno ponovo intenzivirana. Kako je sarajevskom listu potvrđeno, do sada je saslušano na desetine svjedoka i prikupljeni su brojni materijalni dokazi, kako iz BiH tako i Srbije.

Takođe. list saznaje da je Dodik već odbio prvi poziv za ispitivanje u ovoj instituciji, ali ga je opravdao obavezama koje je imao kao član Predsjedništva. Nedavno mu je, prema pisanju Avaza, poslan novi poziv, što znači da bi lider SNSD-a u narednim danima morao doći u Tužilaštvo BiH i dati iskaz. Riječ je o postupku koji godinama zanima bh. javnost i tužioci su konačno došli do čvrstih dokaza.

Dodik je vilu u naselju Dedinje kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra. Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, međutim, kako se na kraju ispostavilo, kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, tačnije 27. juna 2008. Utvrđeno je da je zahtjev za kredit ovjerio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Kako BN saznaje pojedini svjedoci i danas su izloženi velikim pritiscima da promijene ranije date izjave u vezi sporne Dodikove kupovine vvile u beogradskom naselju Dedinje. Takođe, saznajemo da je postupajući tužilac u više navrata se obraćao i ndležnim institucijama Srbije da mu dostave službeno dokumentaciju za kupovinu navedene vile u Beogradu.

Podsjetimo da je SDS, odnosno tadašnji predsjednik te stranke Mladen Bosić, prije skoro sedam godina podnio krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika i više lica zbog izvršenja više krivičnih djela. Pored Dodika krivčna prijava je tada podnesena i protiv vlasnika Pavlović Internacional banke Slobodana Pavlovića, Radomira Jovanovića, direktora banke Petra Lazovića, bivšeg direktora Slobomira Blaga Blagojevića, članova nadzornog odbora Pavlović banke Mile Pavlović i Milovan Erić, kao i tadašnje direktorice Agencije za bankarstvo Slavice Injac.

Pomenuta grupa se sumnjiči da su izvršili krivična djela zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja krivičnog zakona Republike Srpske i BiH, davanje i primanje mita, udruživanje radi činjenja kriivčnih djela i organizovanog kriminala.

Više o prijavi protiv Dodika, koja je godinama skupljala prašinu pogledajte na sledećem LINKU

(BN)

1 Komentar

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.