“Bez promjena Hrvati će biti natjerani na odlazak iz BiH, to nećemo dopustiti”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas, povodom nastavka pregovora o promjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovine, da je ostvarivanje prava Hrvata kao konstitutivnog naroda jedini pravi put za uspostavljanje trajne stabilnosti u BiH.

“Od naših međunarodnih partnera očekujem da prepoznaju važnost ograničenih promjena Ustava i izbornog zakonodavstva za ostvarivanje prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda i da je to jedini ispravan put prema uspostavljanju trajne stabilnosti BiH”, saopštio je Milanović povodom nastavka pregovora o promjenama Ustava i izbornog zakonodavstva u BiH. On je istakao da je osiguranje konstitutivnih prava hrvatskog naroda od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku.

“Briga za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su najvećim dijelom i državljani Evropske unije, nije samo ustavna obaveza Hrvatske, nego i trajni nacionalni interes hrvatske države”, naveo je.

Milanović je ocijenio da je za Hrvatsku važno da na najdužoj državnoj granici ima “cjelovitu, stabilnu i prijateljsku Bosnu i Hercegovinu koja će funkcionisati kao uređena, demokratska država tri konstitutivna naroda: Hrvata, Bošnjaka i Srba”.

Prema njegovim riječima, hrvatski narod u BiH je suočen s trajnim gubitkom ravnopravnosti i konstitutivnosti. “Neprihvatljiva je i nelegitimna dosadašnja višegodišnja praksa da predstavnike hrvatskog naroda u tijelima vlasti biraju pripadnici drugih naroda”, smatra predsednik Hrvatske.

Zbog toga je, kako je dodao, ključno da im ograničena promjena Ustava i izbornog zakonodavstva zagarantuje “legitimno predstavljanje” u tijelima vlasti BiH i Federacije BiH.

Milanović je rekao da se “legitimna zastupljenost Hrvata mora osigurati ne samo kod izbora članova Predsjedništva BiH, već da je ključno osigurati izbor legitimnih predstavnika Hrvata u Dom naroda Federacije BiH”.

“Bez jasnih ustavnih i zakonskih garancija, uključujući da će biti legitimno predstavljeni u Domu naroda Federacije BiH, Hrvati u BiH bili bi trajno izloženi izbornim manipulacijama, svedeni na nacionalnu manjinu i natjerani na odlazak iz BiH. Republika Hrvatska to ne smije i neće dopustiti”, naglasio je Milanović.

On je ocijenio da bez Hrvata, Bosna i Hercegovina ne može da postoji i pozvao Vladu Hrvatske da zajedno iskoriste političke i diplomatske mehanizme koji su Hrvatskoj na raspolaganju da bi pružili odlučnu podršku Hrvatima u susjednoj državi.

Izvor: N1 BiH

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.