Bakir Izetbegović ponovo pomaže Dodiku i Čoviću

Izjava Bakira Izetbegovića, lidera SDA, da ponovo računa na pomoć islamskog svijeta, pretpostavljam u slučaju sukoba, pokazuje mnogo više nego neznanje i političku nezrelost. Bosni i Hercegovini su potrebne veze i pomoć cijelog civilizovanog svijeta, uključujući i islamske države – kaže se u saopštenju predsjendika Platforme za progres prof. dr Mirsda Hadžikadića.

Dalje se navodi da Bakirova izjava samo daje retoričku municiju Dodiku i Čoviću kada ispaljuju rafale mržnje kojima ubjeđuju Evropu i svijet da su bh. muslimani strano tijelo civilizovanog svijeta i potencijalni teeroristi. 

„Ona izražava ubjeđenje da je podjela Bosne i Hercegovine moguća i prihvatljiva opcija. Ona je izraz nemoći i nevjerice u vlastite snage“, kaže se u saopštenju i dodaje da takva izjava manifestuje licemjernu upotrebu dvostrukih kriterija u kojima se s jedne strane, kako navodi, kritikuje Srbija i Hrvatska za miješanje u unutrašnja pitanja BiH i nepoštivanje njenog suvereniteta, a s druge, po istom principu, prizivaju druge države za rješavanje unutrašnjih pitanja i sporova u Bosni i Hercegovini.

Takva izjava, prema Hadžikadiću, izdaje budućnost Bosne i Hercegovine.

„Ne u moje ime. Nama treba država koja je snažna, efikasna i pravedna. Države koja stvara prijatelje širom svijeta i lobira kroz svoje političke, ekonomske, diplomatske, naučne, kulturne i sportske kanale. Možemo mi to“, zaključuje u saopštenju predsjednik Platforme za progres BiH.

 (BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.