Čović obećao, Dodik izvršio!

„Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo juče ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre“, kazao je Čović.

Lider HDZ Dragan Ćović, gostujući u programu HRT-a otkrio da je bio posrednik u vraćanju srpskih predstavnika u Parlamentarnu skupštinu BiH i to u dogovoru sa međunarodnom zajednicom.

– Treba voditi računa da je pristup tom zasjedanju parlamentarne skupštine, odnosno Domu naroda, bio dogovor s međunarodnim institucijama da ponovno pokrenemo rad zakonodavnog tijela koji je umirovljen upravo zbog nametnutog rješenja koji dopunjava krivični zakon BiH, a mi smo i tada bili protiv toga da bilo ko nameće zakone. „, kazao je Čović odgovarajući na pitanje zbog čega je HDZ digao ruku za poništavanje zakona o zabrani negiranja ratnih zočina, pa i genoida u Srebrenici, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

– Ušli smo u ovu igru da vratimo predstavnike međunarodne institucije i vratimo predstavnike srpskog naroda i to raspravimo. Na žalost, neki su iskoristili to da bi poslali poruku da je taj zaključak, koji nije prošao, a stvorio je ambijent da se vratimo u parlamentarnu raspravu, bio jako zloupotrebljen. Iskorištena je žrttva svih koji su u ratu strradali“, kazao je Čović upućujući izvinjenje svima s čijim se osjećajima, kako kaže, neko poigrao u njegovo ime.

„Pokušali smo okupiti predstavnike Bošnjaka i Srba u parlamentarnoj skupštini, u dogovoru s međunarodnim institucijama. Kada smo juče ponovno zamoljeni da posredujemo, toplo sam se zahvalio da nećemo više ulaziti u te igre“, kazao je sinoć Čović, gostujući u programu HRT.

On je rekao da su „Hrvati ključna poveznica između dva druga naroda u BiH koja teže separatizmu i unitarizmu“.

– Hrvatski narod ima izbora za BiH, ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže za separatizmom, unitarizmom i siguran sam da nećemo polagati račune bilo kome, za ono što tražimo je apsolutna jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih žitelja koji se tako ne izjašnjavaju. Rješenja ima, na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica ili imena – Hrvat, Bošnjak Srbin sigurno nećemo pristati, rekao je Čović.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.