Dodik opoziciji: Gonite se u tri repličke materine! Opozicija Dodiku: Pljačka ti materina!

Nova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske(NSRS) održana je rano jutros i cilju pripreme za posebnu sjednicu koja će biti održana sredinom novembra, kako je obrazložio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, na čiji zahtjev je jutros i održana sjednica. Pored Dodika i poslanika vladajuće koalicije, sjednici je prisustvovalo samo nekoliko poslanika opozicionih stranaka, među kojima nisu bili Nebojša Vukanović, Jelena Trivić…. 

„ Ko je doš’o, doš’o je! Ovo je pripremna posebna sjednica, pa smo zvali samo koga smo stigli telefonom, nismo zvali ni rukovodstvo NS RS jer nam nije potrebno, pošto ja predsjedavam ovom sjednicom, a tako će bit’ i na svim narednim posebnim sjednicama: moja sjednica, moja pravila! Znači, pošto ja i sazivam posebne sjednice i predsjedavam, na njima će bit’ posebna pravila, koja ćemo sada i da izglasamo. Imamo dovoljno poslanika za ovu posebnu priliku, nema posebne potrebe za raspravom, usvojićemo poseban poslovnik za posebne sjednice“, rekao je Dodik u uvodnom izlaganju, sjedeći na mjestu predviđenom za predsjednika NS RS.

„Koji ti je đavo, Milorade! Nisi se udostojio da nas makar telefonom nazoveš, a i nas nekol’ko je došlo jer smo slučajno čuli sinoć da će biti posebna sjednica. Šta je ovo?“, upitao je ljutito Miladin Stanić, šef poslaničkog kluba SDS-a. 

„Ja tebi, Staniću, a ni vama ostalima iz opozicije, nisam dužan ništa da objašnjavam, jer ste vi i sa prošle posebne sjednice otišli i time ste sve pokazali. To što ste vi neki poslanici, za posebne sjednice više ne znači ništa! Evo, ako budem raspoložen, ja ću vas zvati, a ako ne dobijete poziv, možete doći ako ‘oćete, a ako nećete – baš me briga. A ako dođete, dobićete riječ samo po jednom, i to ne svi, već samo oni kojima ja dam riječ! Dosta je meni više vaših replika, kad god ja govorim, vi se javljate za svaku glupost. E, toga više neće biti u novom posebnom poslovniku, a vi se gonite u tri repličke materine!“, odgovorio je Dodik. Na to su malobrojni opozicioni poslanici burno negodovali, ali im je Dodik isključio mikrofon.

„Dobro ste sve čuli! Ja nisam ništa nikome opsov’o, a to što se vama čini da sam psov’o nisam ja izmislio, već sam pročit’o kod poznatog beogradskog novinara Draže Petrovića da tako isto poslanici Vučićevog SNS-a komuniciraju u Skupštini Srbije. Ja se sa tim Petrovićem ništa ne slažem, ali, za razliku od njega, ja Vučića volim i volim sve što on i ovi njegovi rade u Skupštini Srbije. Oni se isto ‘vako k’o i ja obraćaju opoziciji van parlamenta, jer u njemu nema opozicije. A ja sam lično dozvolio vama iz opozicije ne samo da budete ovdje u NS RS, već i da stalno nešto replicirate. Al’, vama je i to bilo malo! E, toga više neće biti na mojim posebnim sjednicama! To piše u novom posebnom poslovniku i sad ćemo za to lijepo glasati. Ko je za novi poslovnik?“, upitao je Dodik, a zatim su sva 43 prisutna poslanika vladajuće koalicije glasali „za“. 

„Zašto samo 43? Pa, gdje su ostali? Žuniću, tebe pitam? Šta sliježeš ramenima?……Nisu radili telefoni, ma nemoj! Nemate dovoljno novca da ih sakupite, ‘ajde molim te! Porasle i cijene poslanika, ma šta kažeš! Nemojte mi na oči izlazit’ ni ti, ni ostali, ako vas ne izbrojim ovdje bar 56 na sljedećoj posebnoj sjednici! Ova sjednica je završena, ‘ajd sad zdravo!“, rekao je Dodik i tri puta lupio skupštinskim čekićem u sto.

„Pljačka ti materina: i tebi i svima koji ste ovo izglasali! Opljačkali ste ovaj narod za milijarde, a sad pljačkate i nas za replike“, ljutito je u glas poručilo nekoliko opozicionih poslanika Dodiku, dok je ovaj izlazio iz sale. Zatim je Stanić u skupštinskom holu održao kratku pres konferenciju, na kojoj je istakao da će poslanici opozicije doći u još većem broju na sljedeću posebnu sjednicu NS RS.

„Ako nam ne dopusti da repliciramo, mi ćemo opet izaći iz skupštinske sale, a vidjećemo da možda organizujemo i neke proteste ispred zgrade NS RS, ako bude lijepo vrijeme. Ako bude kiša il’ bude suviše hladno, sa protestima ćemo krenuti na proljeće, a možda i odmah nakon Sretenja: ako ona mečka tada ugleda svoju sjenku, sačekaćemo da ponovo izađe iz pećine, a onda ćete vidjeti i pred čijim će vratima zaigrati“, zaprijetio je Stanić. 

Tekst je satiričnog karaktera / BUKA – Slobodan Durmanović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.