Izmislili nagradu da bi nagradili Dodikovu knjigu / Žiri se ograđuje: Sve je urađeno bez našeg znanja

Ona je kreirana nakon što je bilo jasno da navedena knjiga koju su napisali Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir neće dobiti nijednu nagradu.

Na banjalučkom Sajmu knjige danas su uručene nagrade izdavačima i izlagačima, a među tome ne bi bilo ništa čudno da organizatori sajma nisu formirali nagradu Krupa kojom su kasnije nagradili promociju knjige Uspon jedne ideje – sloboda i samostalnost Republike Srpske i uloga Milorada Dodika.

Međutim, ni to ne bi bilo čudno da nagrada Krupa nije ustanovljena svega nekoliko sati prije nego što će ova priznanja biti uručena izdavačima. Ona je kreirana nakon što je bilo jasno da navedena knjiga koju su napisali Nenad Kecmanović, Aleksandar Vranješ i Željko Budimir neće dobiti nijednu nagradu.

Članovi žirija koji dodjeljuju nagrade na sajmu se ograđuju od dodjele ove nagrade te tvrde da nisu imali nikakve veze niti sa njenim formiranjem niti sa donošenjem odluke kome će ona pripasti.

– Žiri nema nikakve veze sa nagradom ‘Krupa’. Ona je ustanovljena bez našeg znanja i dodijeljena je ovoj knjizi bez naše saglasnosti. Žiri nije znao za ovu nagradu i o njoj nije mogao ni da odlučuje i potpuno se ograđujemo od toga da smo imali bilo kakve veze sa dodjeljivanjem ove nagrade pomenutoj knjizi, rekao je predsjednik žirija Mirko Vuković. Članovi žirija su bili i Igor Simanović i Mijana Kuburić Macura.

Na Sajmu se dodjeljuju nagrade „Moštanica“ za izdavački poduhvat godine, „Liplje“ za savremenu književnost, „Gomionica“ za najbolju knjigu za djecu i „Stuplje“ za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti.

Nagrada „Stuplje“ pripala je knjizi „I evo ja sam sa vama“ Vladislava Topalovića i Darka Ristova Đoga, u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“. Nakon toga ustanovljena je nagrada „Krupa“ koja se dodjeljuje prvi put i koja je „sasvim zasluženo“ otišla u ruke Dodikovim biografima i panegiričarima.

OSLOBOĐENJE

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.