Neće gara da primi vakcinu

Kad god vidi mikrofon, Ivica Dačić uhvati se za njega. Ne ispušta se tek tako položaj vodećeg dvorskog klovna, koji svojim očajnim glasom i dosljednim falširanjem, zabavlja publiku lošeg ukusa.

Dačić se pojavljuje kao dubler Ace Lukasa, on je Cecin školski drug, zvijezda nove kaste, sposoban da polusvijet oko sebe zabavlja trešom koji umije sam da proizvede. Pjevao je Kaljinku Putinu, sastavu vlade dok je bio premijer, gazdi na uvo. Svuda i uvijek kad čuje svirku, njegov slabašni dar ga ponese, i nema sile koja može da mu zatvori usta. Ali može mu se i ispod šatre. Dragan J. Vučićević je ispraćao sina u vojsku, a tom slavlju je učinio čast svojim prisustvom vrhovni komandant lično. Uz vola na ražnju. Naravno, Ivica je radio na svom repertoaru i otpjevao „Romaniju“, hit Halida Bešlića, ali i druge prigodne numere. „Kad u vojsku ja polazim, i zeleno polje gazim“, na primjer.

Nije potpuno jasno šta je to što Dačića tjera da pjeva. Uvjerenje da umije, impuls predaka iz Žitorađe. Zanos sam po sebi, ideja da zadivi stasom i glasom. Neostvarena karijera svadbenog pjevača ili kafanskog muzikanta, naknadno zavođenje onih koje ga nisu zapažale dok je bio mulac. Moć daje muzikalnost, tada se može sve.

Negdje je zapjevao i Vladimir Đukanović, čovjek zadužen za dežurstvo pri Vučićevoj biografiji, u nastojanju da očisti sve iz te tmurne istorije postojanja što bi moglo da pokoleba vjernike. Ne zna se kako je Đuka prošao na svom prvom nastupu, ako je bio prvi.

Za Mileta Dodika nije pouzdano utvrđeno gdje pripada: tamo ili ovde. Sposoban je da se u isto vrijeme pojavi na više mjesta. Glasa i ovdje i tamo. Ali, ne umije da pjeva. Takva prirodna okolnost ga nikada nije omela u pokušajima da galami bez artikulacije pred mikrofonom, uvjeren da je to vokalna interpretacija nečega. Ljudi su mu aplaudirali, šta će, ipak je on jaka ličnost već na prvi pogled.

Tako je poslije neke pobjede nad opozicijom, pozajmio mikrofon od frontmena folklornog benda, i zapjevao hit Mitra Mirića: „Ne može nam niko ništa“. Pa dalje: jači smo od sudbineee, mogu samo da nas mrze, oni što nas ne vole, eeeeeeee!

Negacija sudbine za Dodika je svakodnevni posao, to je za njega samo brat Alek i on lično. Njih dvojica određuju šta je sudbina, a šta nije.

Ali, bilo bi suviše malo samo jedna pjesma u Miletovom opusu. Na „Kočićevom zboru“ u Stričićima, pjevao je novi antivakserski treš: „Neće gara (u smislu garavuša) da primi vakcinu“. Neće, dakle, gara da primi vakcinu, ne priznaje svjetsku medicinu.

Taj hit nije bez neizbježne lascivne konotacije, ali je neka vrsta polutanskog otpora „zavjeri“ koja dolazi odnekud iz neprijateljskog svijeta, e da bi nas satrla. A gara ne da na se, nepovjerljiva je, ne priznaje ništa osim bajanja i još nekih melema koji čine da joj bude dobro.

Da Mile ne bi bio sam u tako složenoj interpretaciji, pridružio mu se Vulin. Eto još jednog pjevača, nismo ni znali šta taj sve umije. Duet je skoro savršen, nadrealna slika estradne politike srpskog svijeta. Dvojac bez kormilara luta prostorom, uz nesavladivu melodiju, bez ritma i smisla. Ali opijeni su nemirnom i neposlušnom garavušom, koja se opire moćnima, ali ne i njihovom šarmu.

I na tom zboru, gdje su u čast Kočića o gari pjevala glavata gospoda, kao i na drugim mjestima gdje se skuplja ovdašnja varijanta krema, nije bilo maski ni distance. Pjevači i ostali disali su jedan drugome u krajnike.

Nesrećni krizni štab niti je znao, niti zna šta da radi, Gospodar zaraze je digao ruke od pandemije i dovodi legionare iz Banjaluke i mrtve duše sa grobalja, kako bi uz ostala nezamisliva krivotvorenja dobio izbore u Beogradu.

Beograđanin Mile se već nalazi na čelu beogradske banjalučke kolone. Poslije izbora, kao i uvijek, slijedi pobjednička jpesma, u skladu sa prefinjenim mjerilima pobjednika. Sve je više pjevača iz sekte, baveći se blagostanjem naroda nisu ni znali šta sve umiju.Strašan hor.

Peščanik.net, 31.08.2021.; Ljubodrag Stojadinović

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.