Modno osviješteni talibani poziraju u skupocjenim krpicama

Iako se društvene mreže ismijavaju, razloga za smijeh nema jer se ipak radi o grupi koja teroriše i ubija Afganistance.

Mladi talibani napustili su zapušteni izgled svojih predaka i okrenuli se trendovskim komadima odjeće, skupim sunčanim naočalama, dizajnerskim trenerkama i bejzbolskim kapama sa talibanskim oznakama.

Nakon što smo ih vidjeli kako se nakon borbe opuštaju u zabavnom parku vozeći električne autiće i vrteći se na vrtešci, ni to više ne može začuditi.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. talibani su bili poznati po skromnoj, tradicionalnoj odjeći sa pomno uzgajanom dugom bradom. No današnji borci, koje mediji posprdno nazivaju ‘talibani 2.0’ mnogo više brinu o svom izgledu.

Dok se bore protiv zapadnjačkog uticaja i ženama ne dozvoljavaju gotovo ni izlazak iz kuće, a kamoli trendovsko odijevanje, sami za sebe biraju odjeću koja je sve samo ne skromna, piše Daily Mail.

Fotografije iz Kabula pokazuju da mnogi nose avijatičarske sunčane naočale, markiranu odjeću, a neki su čak i potpuno izbrijani. Rado poziraju na kontrolnim tačkama ili na ulicama Kabula. Društvene mreže ismijavaju ih. Jedan korisnik tako je napisao kako se čini da su unajmili modnog stilistu kako bi ih obukao.

Drugi se pita jesu li to talibani ili modeli koji su pobjegli sa pariške revije avangardne mode. Na fotografijama objavljenih proteklih dana, piše Daily Mail, mogu se vidjeti borci koji nose tradicionalne nošnje shalwar kameez, ali u svijetlim ili šarenim bojama. Neki su izabrali talibansku zastavu i omotali je oko glave umjesto turbana. Modi se pridaje mnogo pažnje, čini se.

Već su se pojavila i uputstva na internetu kako izgledati kao taliban i čini se da to nije nimalo jeftino.

Leutar.net Modno osviješteni talibani poziraju u skupocjenim krpicama

Jasno je da, bez obzira na njihovu naizgled infantilnu modnu priču nema nikakvog razloga za smijeh jer je riječ o pripadnicima pokreta koji ubija ljude koji se ne slažu s njihovim stavovima.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL/md)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena




Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.