Dodik u strahu od primjene Bonskih ovlaštenja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na jučerašnji govor Kristijana Šmita u Bundestagu, u kojem je budući visoki predstavnik rekao da mu u BiH na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja (Bonska ovlaštenja op.a.)

Šmit se tokom svog obraćanja, podsjećamo, osvrnuo na stanje u BiH rekavši da mu, nakon preuzimanja mandata prvog čovjeka OHR-a na raspolaganju stoje ovlaštenja OHR-a koja su i dalje potrebna BiH.

Dodiku ova Šmitova rečenica očigledno nije „dobro sjela“ s obzirom da je odmah „potegao“ pitanje legitimnosti Šmitovog izbora na mjesto visokog predstavnika rekavši da njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici, već je to, kako kaže, isključivo Savjet bezbjednosti UN-a.

„Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja, koju je izgovorio pred njemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlaštenja institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom“, istakao je Dodik uz opasku da političar formata Šmita zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da će izbjeći „avanturizam“ nelegalnim dolaskom u BiH.

Potom je ponovio svoj raniji stav da je vrijeme međunarodnog intervencionizma na način kako je dio međunarodne zajednice tretirao BiH prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.”

„Neizabrani stranac, koji bi eventualno došao i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja rata ako je jedini vid pomoći BiH namjesnik i to nametnut mimo svih procedura i pravila neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju ‘protektora’, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve“, istakao je Dodik.

Podsjećamo, juče se u Bundestagu obratio i Kristijan Šmit, koji je istakao kako duguje veliku zahvalnost Angeli Merkel i Bundestagu za to što su ga postavili na funkciju visokog predstavnika u BiH.

Šmit se ovom prilikom osvrnuo i na svoju ulogu na funkciji visokog predstavnika te je istakao kako je pozicija važna kako bi se štitio teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i regionalna stabilnost i aglasio kako se ona non paperima dovodila u pitanje.

(Klix)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.