Računi pokazali: Političari se gostili kao da nema krize

Rukovodioci institucija, zamjenici, pomoćnici, šefovi kabineta, ambasadori i drugi zaposleni na nivou BiH godišnje imaju više od dva miliona za hranu i piće po osnovu reprezentacije, a novi podaci pokazuju da su se računi nizali i u godini pandemije kada je rad na većini radnih mjesta uglavnom bio sveden na minimum.

Reprezentacija je pravo na korišćenje sredstava za ugostiteljske usluge, a  radi održavanja službenih i poslovnih kontakata te prijema gostiju, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pravilnikom, koji je usvojen 2015. godine, obavezuje sve da dostave jasna pravdanja napravljenih računa, ali se do sada pokazalo u velikom broju slučajeva, posebno iz revizije, da u praksi to sve nije tako. 

Na zahtjev Mirjane Marinković Lepić, poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i člana Komisije za finansije i budžet, dio institucija je dostavio podatke o prošlogodišnjim računima po osnovu reprezentacije, dok ostali još podvlače crtu. Iz dostavljenih dokumenata je vidljivo da su nadležni uglavnom smanjili potrošnju, ali i da su i lani napravljeni računi teški hiljade i hiljade maraka. 

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanje kvaliteta BiH je, od 6.000 KM, potrošila oko 2.400, njihove kolege u Agenciji za statistiku su potrošili oko 4.100 KM, a pravilnik maksimalno na godišnjem nivou dozvoljava 7.000 maraka.

Granična policija je potrošila više od 27.500 KM od 35.000, koliko su u kasi imali za te namjene. Troškove su popisali i u Pravobranilaštvu BiH. Tvrde da su se ponašali u skladu sa limitima i pravilima te su od predviđenih 7.000, potrošili oko 2.800 maraka. Služba za zajedničke poslove institucija BiH lani je na iće i piće dala 3.500 KM prilikom kolegijuma, poslovnih sastanaka. 

Troškove je značajno srezao Sud BiH. Iako su imali 20.000 maraka u kasi, potrošili su 3.400 KM. Po osnovu zajedničkih pravila koja važe za sve te internog pravilnika o reprezentaciji i poklonima, novac je iskeširan za pokrivanje nastalih računa u službenim prostorijama povodom odlaska sudija u penziju te nabavke poklona. Račune su sabrali i u Agenciji za borbu protiv korupcije. Od 7.000, potrošili su 5.000 maraka. 

Marinković Lepić kaže za “Glas Srpske” da će sačekati da vidi ko će sve u roku poslati podatke, kako bi imala jasniju sliku. Ipak, dodaje, vidljivo je da se trošilo i u pandemiji.

– Generalno, zapanjena sam bahatošću prilikom trošenja novca iz budžeta, i želim pokazati kako se rukovodioci odnose prema novca, imaju pravo na tu naknadu u određenom iznosu. Ipak, lani su bile rijetke i posjete i kada se uzme u obzir sve kako se radilo prošle godine, ta stavka nije trebalo ni da postoji. Radilo se od kuće, nisu se uživo primale delegacije i gosti – rekla je i podvukla da se reprezentacija ne mora potrošiti. 

Najviše novca u kasi, prema Pravilniku, ima resor inostranih poslova, Predsjedništvo BiH i Ministarstvo odbrane BiH, uključujući i Oružane snage za te namjene, a iznosi se, generalno, kreću od 3.000 do pola miliona. 

PROPUSTI 

Posljednji potpuni podaci o izdacima za usluge reprezentacije objavila je Kancelarija za reviziju institucija BiH, a odnose na 2019. godinu. Računi su zaustavljeni na 2,1 miliona i bili su za 47.000 manji u odnosu na godinu ranije.

– I dalje nije na adekvatan način uspostavljen sistem internih kontrola budući da nedostaju adekvatna obrazloženja razloga nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja javnih sredstava – istaknuto je u revizorskom izvještaju. 

(Bijeljinainfo)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.