Dodik tražio sastanak sa američkim generalom u Mahovljanima, odbijen!

Dodik tražio od američkog generala da se vide tajno na aerodromu u Mahovljanima. Američki general mu odgovorio da nema vremena i da dođe na Manjaču i da se vide javno sa ostalim članovima Predsjedništva BiH.

“Dodik je tražio sastanak sa američkim generalom koji vodi vježbu onda je odgovoreno sa američke strane – Može, ali na Manjači i cijelo Predsjedništvo BiH”, otkrio je Komšić, dodajući da je nakon toga uslijedio poziv Predsjedništvu BiH.

“Vojna vježba u BiH na Manjači je dominantno američka, ali učestvuju i druge NATO jedinice. Važna je za BiH, jer u njoj učestvuje borbena jedinica OS BiH koja će se ocjenjivati da se provjeri njena sposobnost u eventalnim borbenim dejstvima”, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

On je, gostujući u programu TV face, rekao da to nije nikakva “onlajn vježba” kako to tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prema Komšiću, Dodik je to rekao kako bi opravdao prolazak kolona NATO jedinica preko Banjaluke i drugij dijelova Republike Srpske.

Kada je u pitanju današnje prisustvo članova Predsjedništva u BiH na Manjači, Komšić je kazao da je do tog poziva došlo nakon što je Dodik samoincijativno iz njemu poznatih razloga tražio susret sa američkim generalom, koji komanduje vojnom vježbom.

“Dodik je tražio sastanak sa američkim generalom koji vodi vježbu onda je odgovoreno sa američke strane može, ali na Manjači i cijelo Predsjedništvo BiH”, otkrio je Komšić, dodajući da je nakon toga uslijedio poziv Predsjedništvu BiH.

“Ne znam šta je bio cilj sastanka Dodika sa američkim generalom”, kazao je Komšić.

On je i ovom prilikom ponovio da je odluka za održavanje vojne vježbe na Manjači donesena na sjednici Predsjedništva BiH i da je Dodik glasao za nju i koliko se,kaže, sjećam nije ništa rekao protiv.

“Ovo je velika najveća vojna vježba, hoće li se Dodik pojaviti ne znam ja bi se pojavio”, kazao je Komšić i naglasio da ovo nije nikakva virtuelna vježba kako je Dodik predstavlja ljudima.

“Mi smo donijeli sve odluke za NATO. Aktiviran je članstvo BiH u NATO i mi podnosimo svake godine ANP. Sledeći korak je članstvo u NATO”, precizirao je Komišić.

Na pitanje kako je Dodik pristao na sve to i podsjećajući na njegovu izjavu da će izvesti 30 hiljada ljudi ukoliko bude NATO vježba na Manjači, Komšić je rekao da Dodik dobro zna da se “ne može bosti s rogatim”.

“Dodik zna kada je pritisak reda radi, a kada su situacije veoma ozbiljne”, kazao je Komšić.

“BiH, Gruzija i Ukrajina su pred ulaskom u NATO. BiH je sledeća zemlja koja će ući u taj savez”, precizirao je Komšič.

(BN) 

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.