Stotine NATO vojnika dolazi na Manjaču – Dodik najavio da će se buniti pa – zašutio

U tim vježbama ‘Branitelj Evrope 21’ planirano je sudjelovanje 28.000 vojnika iz 26 država članica NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza, poput Bosne i Hercegovine.

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić potvrdio je u ponedjeljak kako će se u njegovoj zemlji u drugoj polovici svibnja provesti vježba na kojoj će, uz vojnike iz BiH, sudjelovati i oko 700 pripadnika vojske Sjedinjenih Američkih Država. 

Vježbu „Brzi odgovor 21“, kojom rukovodi zapovjedništvo američke vojske za Europu i Afriku (USUCOM), dio je velikih vojnih manevara koji se ove godine odvijaju na cijelom kontinentu, s ciljem uvježbavanja obrane Europe odnosno odvraćanja od moguće agresije.

U tim je vježbama, koje nose zajednički naziv „Branitelj Europe 21“, planirano sudjelovanje 28 tisuća vojnika iz 26 država koje su članice NATO-a, ali i onih koje su izvan tog saveza poput BiH.

„Vježba će pokazati spremnost SAD-a da u neposrednoj reakciji u Europu pošalju snage jačine divizije kao sredstvo odvraćanja agresora ili kao odgovor na agresiju“, kazao je Podžić.

Regionalni dio te vježbe odbijat će se na vojnim poligonima, uključujući one Hrvatskoj, a u BiH na poligonima Manjača, Glamoč te u zračnoj luci Dubrave kod Tuzle. S bosanskohercegovačke strane u vježbi će sudjelovati oko 500 vojnika iz sastava bataljuna lakog pješaštva.

Vježbu je odobrilo Predsjedništvo BiH 2020., a na to je pristao i sadašnji predsjedatelj državnog vrha Milorad Dodik, unatoč prijetnjama koje je iznosio kao predsjednik Republike Srpske da to nikada neće dopustiti. Dodik je i gorljivi protivnik približavanja BiH članstvu u NATO-u iako je taj cilj definiran vanjskopolitčkom stretegijom, ali i Zakonom o obrani BiH.

„Nije u interesu RS, pa ni Dodika provocirati oko te vježbe“, kazao je u ponedjeljak ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić za televiziju N1 dodajući kako očekuje da će vježba proteći bez poteškoća.

Glavnina američkih vojnika u BiH stiže 14. svibnja, a vježba počinje tri dana kasnije i trajat će do 2. lipnja.

/JUTARNJI LIST/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.