Na stolu su sankcije, nije kasno da se lideri u BiH „osvijeste“

Na stolu nalaze se sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije – upozorava američki ambasador u BiH i dodaje da još nije kasno da se lideri u BiH „osvijeste“…

Američki ambasador u BiH Erik Nelson kaže da građani svakodnevno osjećaju posljedice kratkovidosti u fokusu usmjerenom na entitetske nadležnosti, umjesto na stvaranje funkcionalne BiH koja poboljšava položaj svih građana.

„Jednostavne i važne stvari mogu odnijeti živote, kao nepostojanje jedinstvenog broja za hitne slučajeve 112. Još jedna smislena reforma koja će poboljšati život svakog građanina BiH je i ažurirani državni zakon o elektronskom potpisu, jer će se time smanjiti birokratija, ubrzati pružanje usluga u javnom sektoru i olakšati međunarodna trgovina. Centralni registar transakcijskih računa potreban je za borbu protiv pranja novca i korupcije, za blokiranje finansiranja terorista, te viši stepen sigurnosti bankovnog sektora“, napisao je na drštvenim mrežama Nelson.

Prema njegovim riječima, budućnost svih građana jeste jedinstvena BiH sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i građanima koji, svi zajedno, pripadaju Evropskoj zajednici.

On je citirao i riječi državnog sekretara svoje zemlje Blinkena da su osnovne, ali važne reforme u oblasti vladavine prava, ekonomije i izbornog procesa ono su što lideri u BiH mogu ostvariti ove godine.

„Umjesto da se bave otvaranjem novih radnih mjesta i privrednim rastom, iskorjenjivanjem korupcije, eliminisanjem diskriminacije i omogućavanjem slobodnijih i pravičnijih izbora, političari nastoje odvratiti pažnju od toga i izbjeći vlastitu odgovornost“, navodi Nelson i dodaje da oni to čine na način da potiču strah i podjelu koji podsjećaju na devedesete, vrijeme u koje se niko ne želi vratiti.

„Pozivaju na otcjepljenje, žele se vratiti na retrogradni “izvorni Dejton” i u pitanje dovode Dejtonskim mirovnim sporazumom zagarantovano postojanje oba entiteta. Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov uticaj na štetu običnih građana i njihovih života“, konstatuje američki ambasador i dodaje da se na stolu nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije.

Još strože, kaže on, sankcije mogu uvesti građani glasanjem na izborima.

„Ovo je razlog zašto su reforme toliko bitne u ovoj neizbornoj godini i zašto su se, čini se, lideri namjerili da odvrate pažnju građana od onoga što je srž svega. Sjedinjene Države su tu da podrže sve napore koji će BiH povesti naprijed, prema EU i svjetlijoj budućnosti. Nije prekasno da se lideri “osvijeste” i ostvare ono što građani očekuju kada je u pitanju rješavanje stvarnih problema“, navodi Nelson.

Na kraju zaključuje da su lideri u BiH u prethodnom periodu, pokazali da imaju snagu i sposobnost za postizanje konsenzusa i saradnju kako bi se, korak po korak, stvari preokrenule nabolje za građane ove zemlje.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.