KLIX – Htjeli priznati ili ne Vučić je lider cijelog regiona

Potez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mjesto prebavališta, izazvao je brojne pozitivne reakcije, piše Klix.ba.

Taj sarajevski portal navodi da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, “željeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider cijelog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja“.

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Klix u tekstu pod naslovom “Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez“.

“Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledanja, možemo uvidjeti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga“, ocjenjuje sarajevski portal.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Klix.ba kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumijevati i vikend noćenje, vjerovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju. „To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu“, mišljenja je Čavalić.

Klix dodaje da je Čavalić naglasio da je odluka zvaničnog Beograda o imunizaciji građana iz regiona zaista genijalan geopolitički potez.

(B92)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.