Da li ezan u Ankari „arlauče“ kao onaj u BiH? Nakon posjete Dodika Turskoj…

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je pokazao koliko lako je doći od čovjeka za kojeg su Turci neprihvatljivi kao partneri u svakom pogledu, do ogromnog poklonika turskog predsjednika.

Iako je teško shvatiti kako je Dodik u jednom trenutku veliki protivnik Turske, a u drugom najveći prijatelj, posjeta Predsjedništva turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu pokazuje da je kod predsjedavajućeg izrečeno kratkog daha. Nije prošlo puno vremena od kad je Dodik govorio da je Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH. 

Evo kako je to tada objašnjavao, a ništa bitno od tada se nije promijenilo u odnosima Turske i BiH osim njegovog mišljenja.

„Meni smeta uloga Turske u BiH. Ona je članica Savjeta za implementaciju mira i na svim sastancima podržava isključivo bošnjački pristup rješavanju problema; nikada se nije desilo da bude objektivna. Zato Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH“, rekao je Dodik tokom svog prvog mandata predsjendika Republike Srpske.

Kako je prenijela tada Srna, Dodik je gostujući u programu televizije B92 tada naveo da je Turska „pomagala muslimane“ u ratu 90-ih godina, među prvim priznala Kosovo i uvijek bila „na suprotnoj strani od interesa“ srpskog naroda u BiH.

Zanimljivo je da Dodiku nisu smetali ni ezani u Ankari tokom posjete Turskoj, kao što m smetaju ezani u BiH.  Sjetimo se samo kako je  Milorad Dodik gostujuću u jednoj srbijanskoj TV emisiji izjavio je da imami koji uče ezan u BiH zapravo „arlauču“. U izjavama kojim dominira govor mržnje poručio je kako Srbima padaju cijene nekretnina zbog džamija koje se nalaze u blizini njihovih kuća.

Dodik je gostujući u emisiji Ćirilica, koju vodi i uređuje Milomir Marić, ponovio kako u Sarajevu ima više džamija nego u Teheranu dodajući kako je riječ o 120 džamija. Dodao je tada da on ne gradi džamije, da nema ništa protiv njih, ali da neće da ga neko tjera i uznemirava.

„Nemoj mi puštati ozvučenja toga tamo da arlauče, jer ja nisam to. Zašto bi to činili i radili.“

Tako je Dodik opisao džamije u BiH, a sudeći prema oduševljenju prijemom u Turskoj, takvih problema sa “arlaukanjem” nije imao tokom posjete Ankari. Jer, Dodik je Erdogana u Ankari opisao da je „veliki predsjednik, veliki lider i veliki vođa svog naroda“.

“On je lider koji je na pravi način odmjerio politiku prema Zapadnom Balkanu i vidljivo doprinio stabilizaciji na ovim prostorima. Njegova briga o svima i svemu je najbolji primjer možda kako i mi treba da se ponašamo“, rekao je Dodik, dodavši i ovo: „Otići ću odavde s uvjerenjem da je prijateljstvo predsjednika Erdogana prema svim narodima pa i mom srpskom veliko“.

/BUKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.