“PRIMIĆU RUSKU VAKCINU”, poručio je Dodik

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će primiti rusku vakcinu protiv virusa korona kada dođu veće količine.

Evropa je definitivno zaglibljena u svojoj neefikasnosti vezano za pandemiju”, rekao je Dodik za Sputnjik.

On je naveo da se izjasnio da će primiti rusku vakcinu.

– Prebolio sam kovid i sad sam u fazi da mi nije urgentno potrebna vakcina, a imajući u vidu da smo dobili malu količinu smatram da prioritet treba da imaju zdravstveni radnici. A kad dođu veće količine primiću rusku vakcinu – istakao je Dodik.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je poruka predsjednika SAD Džozefa Bajdena o “međusobnom priznanju”, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, promašena i analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje.

– Kosovo je opšte srpsko pitanje i to je najvažnije državno pitanje Srbije. Veoma je važno i za nas Srbe koji ovde živimo jer smatramo da je Kosovo kolijevka našeg naroda – rekao je Dodik za Sputnjik.

On je naglasio da lider radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” Aljbin Kurti “koji priča o uslovima za dijalog očigledno hoće monolog, a za dijalog su potrebne bar dvije strane”.

– Srbija ima jasan pristup – da treba da se formira Zajednica srpskih opština. Albanska priča je da se to spriječi – rekao je Dodik.

On je dodao da su stranci, koji treba da budu neutralni, po pravilu navijački.

– Znam da oko Kosova oni žele da to slome. Sama činjenica da Bajden šalje poruku koja kaže “međusobno priznanje” govori o tome koliko je to promašeno. Bez obzira što je riječ o jednom od najmoćnijih lidera svijeta, to je potpuno analfabetska priča, imajući u vidu da Srbiji ne treba priznanje – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Kurti koji se ponaša slavodobitno moraće da se suoči s realnim okolnostima, “s tim da je kvazizajednica koja sebe lažno predstavlja državom, ali da li će to i formalno postati isključivo zavisi od Srbije”.

– Zato bi mu bolje bilo da pregovara – poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o tome da je ideja o “velikoj Albaniji” aktuelizovana u toku predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji, Dodik je rekao da ta ideja nije skorašnja i da je reciklirana i rehabilitovana nekim nastojanjima.

– Mislim da je ona, nažalost, daleko ozbiljnija stvar nego nastojanje Srba da se ujedine na Balkanu imajući u vidu to je da tu ideju o velikoj Albaniji podržavaju neki centri moći sa Zapada – rekao je Dodik i istakao da je to “nešto što je plaćeno kokainskim novcem kroz lobiranje i u Americi, i EU”.

On je rekao da “neki stranac nije reagovao zato što prećutno misli da to i treba da se desi”.

– Ja ne bih sebe upoređivao sa tim pričama o velikoj Albaniji jer meni to ne treba da bih ja imao svoja opredjeljenja. Mi Srbi ovdje smatramo da imamo pravo na svoj status i svoj status veoma jasno gradimo. Vjerujemo da je Republika Srpska država po svim elementima međunarodnog prava. Nema svoju stolicu u UN ali mi živimo državu: imamo teritoriju, stanovništvo, efektivnu vlast, sarađujemo sa zemljama u region – naveo je Dodik.

On je rekao da ne prati hoće li Albanci napraviti svoju državu.

– Meni je daleko važniji projekat koji mi ovde treba da uradimo – da očuvamo mir, stabilnost, da imamo što bolje specijalne veze sa Srbijom koje će jednog dana prerasti u jednu zajedničku instituciju. Da li ću ja to doživjeti ne znam, ali želim da ostavim generacijama koje će to da baštine kao bazičnu nacionalnu ideju – istakao je Dodik.

/SRPSKA INFO/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.