Vučić drži Dodika na oku jer odlično zna njegovu narav

„Potpuno sam siguran da Vučić odlično poznaje Dodikovu narav i svjestan je da ga mora držati na oku. Treba se samo sjetiti Dodikovog odnosa prema liderima iz Srbije koji su ga podržavali i zaključak mu nije teško donijeti“, kaže visoki funkcioner SDS-a, Mladen Bosić.

Govoreći o odnosima zvaničnog Beograda i Banjaluke u svjetlu posljednje Dodikove ozjave da je prošao sve predsjednike u Srbiji, Bosić u izjavi BN-u podsjeća da je Slobodan Milošević bio politički otac Dodika i da je njegovom odlukom došao na vlast kada je napravio aranžman sa zapadom o rušenju tadašnje vlasti.

„Dodik mu je za uzvrat okrenuo leđa kada mu je bilo najteže i aktivno učestvovao u njegovom rušenju sa vlasti. Preporučio bih Vučiću da pročita otvoreno pismo koje je Dodik uputio Miloševiću iz tog vremena. Vjerujem da bi slično pismo napisao i njemu ako mu se ukaže prilika“, smatra Bosić.

On dalje podsjeća da je (Vojislav) Koštunica je u početku imao rezervisan stav prema Dodiku, svjestan njegovog odnossa sa zapadom i uloge koju je imao u bombardovanju Srbije 1999.g. ali mu je najviše pomogao kada je došao na vlast 2006. kupovinom Telekoma RS.

„Taj novac je omogućio Dodiku da učvrsti vlast, ali i da se mnogi obogate iz njegovog okruženja kriminalnim aferama kao što je bila izgradnja zgrade Vlade u Banja Luci. Kada je Koštunica otišao sa vlasti Dodik se potrudio da mu se više nikada ne javi na telefon“, kaže Bosić u izjavi BN-u.

Dodaje da je najbliži odnnos Dodik imao sa Borisom Tadićem i njegovom partijom.

„Sjećam se Tadićevih dolazaka u Republiku Srpsku i učešća na SNSD-ovim mitinzima i obrnuto Dodikovih nastupa na DS mitinzima u Srbiji. Tu je i nastala stalno ponavljana frraza o političkim pobačajima. Sada Dodik strogo pazi da ga negdje ne vide sa Borisom Tadićem, a njegovu vlast spominje posredno u kontekstu da nije pomagala Republici Srpskoj kao Vučićeva“, navodi Bosić.

Prema njegovim riječima, Vučić je svjestan da u Dodiku postoji prikrivena, ali nerealna ambicija da postane „lider svih lidera kod Srba“, a ta ambicija je često podhranjivana i iz same Srbije.

„Poznato je da su mu čak predlagali da se kandiduje za predsjednika Srbije kao najveći među Srbima“, kaže Bosić i dodaje da je sadsašnja situacija u Srbiji sa nejakom opozicijom podgrijala stari žar, a tajni susreti sa vladikom Grigorijem, kao i namjera da se umiješa u izbor patrijarha, razgolićuju prikrivene namjere.

„Odatle prava panika u SNSD-u da bi mogli izgubiti politički monopol u Beogradu koji su do sada imali kao političari iz Republike Srpske. Panika je i razlog za poslednje tragikomične Dodikove izjave date u kontekstu odnosa sa vladikom Grigorijem da pravoslavni sveštenici ne treba da se mješaju u politiku“, navodi Vosić i dodaje:

„Pa nije nam baš toliko kratko pamćenje da se ne sjećamo Grigorijeve uloge kao glavnog SNSD-ovca u Hercegovini, a koji je i danas član Senata predsjednika Republike Srpske“.

„Gubitak Dodikovog političkog monopola u Beogradu otvara prostor da se prikaže stvarni karakter Dodikove politike, a to bi neminovno dovelo i do razotkrivanja ogromnog novca od kriminala i pljačke Republike Srpske, koji je završio u nekretninama i poslovima u Srbiji. A to je uslov za strmoglavi pad korumpiranog režima u Republici Srpskoj“, zaključuje Bosić.

(BN)

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.