Prve vakcine stižu u Federaciju, i to ruske: Ko hoće da se vakciniše, moraće da je plati…

Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) radi popis za narudžbe ruske vakcine protiv koronavirusa Sputnik V za sve zainteresovane za vakcinisanje, rekla je u razgovoru za Fenu direktorica ZJZ-a ZHŽ-a Andrea Jurić.

Po njenim riječima, radi se o komercijalnom aranžmanu i vakcine će biti dostupne u apotekama.

– Cjepiva će također biti dostavljena i domovima zdravlja preko dobavljača, a Zavod tu nije nikakav posrednik. Mi samo, kao i inače, pozivamo na imunizaciju protiv covida-19 i nudimo građanima Federacije BiH alternativno rješenje prije nego Federacija nabavi besplatne vakcine. Građani će se moći cijepiti u općinama Široki Brijeg, Grude i Ljubuški, a svi izvan naše županije mogu se cijepiti direktno u Županijskom zavodu za javno zdravstvo Grude. Samu uslugu cijepljenja osobe neće plaćati, ali cjepivo će trebati platiti ljekarni – istakla je Jurić.

Dodala je kako će se vakcine naručivati prema potrebi te da će za tu namjenu biti izdvojeno onoliko novca koliko bude trebalo.

– Bit će naručen nešto veći broj, ali vodit ćemo se planiranjem i zato i pravimo narudžbe, tako da tu može ići i sukcesivno dobavljanje. Sve će ovisiti o tome koliko imamo zainteresiranog stanovništva. Nama je dobavljač, veledrogerija osigurala nesmetan uvoz, za sada nemaju limita ako se radi o nekim normalnim količinama, iako iskreno ne očekujemo neke velike navale. Ali ono što bude naručeno, to će se i isporučiti – rela je Jurić.

Ako interes za vakcinisanje bude velik, dodala je, prve narudžbe ići će odmah krajem sljedeće sedmice.

/BUKA/

Budi prvi koji komentariše

Ostavi komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena
Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.